РАЙКОВСКАТА ГИМНАЗИЯ ЧЕСТВА ПАТРИННИЯ СИ ПРАЗНИК

РАЙКОВСКАТА ГИМНАЗИЯ ЧЕСТВА ПАТРИННИЯ СИ ПРАЗНИК

На този ден свеждаме глави и запазваме мълчание пред величавото дело и героичната гибел на един от най-големите радетели за освобождение и просперитет на народа ни – Васил Иванов Кунчев – Левски.

Навършват се 149 години от мрачния зимен ден, когато била издигната бесилката в покрайнините на тогавашна София. И с всяка изминала година времето, вместо да ни отдалечава, сякаш още повече добавя доказателства за непреходността на думите и правотата в делата на Апостола.

Точно в 12,00 часа в двора на Райковската гимназия пред паметника на Апостола се събраха ученици, учители, граждани, общественици, представители на институциите на град Смолян. Към събитието се присъединиха Емил Хумчев – Областен управител, Венера Аръчкова – председател на Общинския съвет- Смолян, инж. Момчил Николов- секретар на Община Смолян, Никола Запрянов – началник на РУО – Смолян, подполковник Събински-101 алпийски полк, Елена Стоянова и Бисерка Учикова-Дурева от Държавния архив – Смолян, представители от Народно читалище “Балкански просветител 1871” , читалище “Орфееви гори – 1870”, III ученически гвардейски отряд към ЕГ „Иван Вазов“- Смолян, представители на училища и детски градини.

Всички присъстващи се насладиха на вълнуващото изпълнение на Румен Бечев, който представи одата „Левски“ от Иван Вазов.

Във връзка с отбелязването на патронния празник на Райковската гимназия, по традиция се провежда и състезанието „Лъвски скок“, чието начало е поставено през 2008 година. Поради обявената епидемична обстановка, училищата, чийто патрон е Васил Левски, не се събраха заедно в Спортната зала на гимназията, както се е случвало досега. Всяко състезание беше по места в основните училища в селата Чавдар, Змеица, Боровина, Ерма река , град Златоград и Смолян. По препоръка на Регионалното управление на образованието-Смолян, за да бъдат спазени противоепидемичните мерки, състезанието „Львски скок“ се проведе в учебните часове за спортни дейности за всяка паралелка, която е в присъствена форма на обучение в седмицата от 14.02.2022 г. до 18.02.2022 г.

Учениците участваха с удоволствие и дадоха всичко от себе си за победата, забавляваха се, но и разбраха колко е важно да останем верни на традицията, защото така се създават и предават ценности. С надежда си пожелаваме следващата година да имаме възможност да проведем състезанието „Лъвски скок“ всички заедно, защото емоцията е незаменима.

Обичайно събитието се организира със съдействието на Общобългарския комитет „Васил Левски“, Общинския комитет „Васил Левски“ в Смолян, Община Смолян, РУО – Смолян. И тази година те отдадоха заслужена почит на безсмъртния герои, а малките приятели от детска градина „Слънце“ посветиха видео в чест на Апостола.

"Днес настъпи и дългоочакваният момент, в който музеят на Райковската гимназия отвори врати. През 2020 година, по повод 100-годишнината на училището, учители, ученици и Педагогически съвет се обединиха около идеята юбилеят да бъде отбелязан и със създаването на музейна експозиция. Идеята съществува от доста време. В продължение на години ние събирахме и съхранявахме различни снимки, предмети и материали, свързани с историята и дейността на училището. Техният брой непрекъснато нарастваше благодарение на дарителски жестове на бивши учители, ученици, преподаватели и ръководители. В резултат на съвместната ни дейност с Държавния архив- Смолян и труда на учители и ученици, идеята бе реализирана успешно. Сред гостите на Райковската гимназия, които разгледаха музейната експозиция беше и Георги Узунов- наш възпитаник и един от доайените на смолянската журналистика, изявен медиен деец, дарил един от експонатите на музея – ученически колан, а също и Георги Милушев- най- възрастният наш възпитаник, инициатор, проектант и автор на бюст-паметника на Апостола на площад „Свобода“ в стария център на Смолян. С много вълнение той поднесе своята почит и признателност пред делото на Левски, и разгледа експозицията ни.

Изказваме сърдечни благодарности за цялостната концепция за визията на музея на Петър Данчев- старши учител по история. Той положи безценен и незаменим труд. Анотациите и текстовете са дело на Христина Костова- учител в Райковската гимназия. За предпечатната подготовка се погрижи Радомира Лазарова – учител по информатика и информационни технологии, а превода на английски направиха учителите по английски език. Обстоятелствата последните две години възпрепятстваха официалното му откриване, но талантливите ни ученици и учители подготвят виртуална разходка из музея и скоро ще направим съпричастни и Вас с богатата експозиция на Райковската гимназия", съобщиха от учебното заведение.

Вирни се горе