Растителни мазнини в настърган кашкавал

Растителни мазнини в настърган кашкавал

При рутинна проверка и вземане на проби от търговска мрежа, инспектори от Българска агенция по безопасност на храните установиха съдържание на смес от растителна и млечна мазнина в настърган кашквал пакетиран от фирма „Милктри“ ЕООД.

При проследяването на продукта е установено, че за производството на настърган и преопакован кашкавал „Витоша“ фирма „Милктри“ е използвала продукт на мандра, който не съдържа растителни мазнини. В същото време фирмата преопакова продукт за друг търговец, коректно етикетиран, съдържащ растителни мазнини. Предполага се, че нарушението е в следствие на смесване на двата продукта.

На фирмата нарушител е връчен Акт за установяване на административно нарушение. Издадено е и предписание за разработване на график за разделяне по време преработката на двата вида продукти – кашкавал и настърган кашкавал с вложени растителни мазнини, както и поставяне на етикети с различни цветове в склада на обекта.

Всички клиенти са уведомени за изтеглянето от търговската мрежа на проверените партиди. От фирмата търговец са заявили, че ако има налични количества от продуктите, то те ще бъдат насочени за унищожаване в екарисаж.

Вирни се горе