Ръст на СПА туристите с 12 процента се отчита от началото на годината

Ръст на СПА туристите с 12 процента се отчита от началото на годината

От началото на годината до 20 август в страната са регистрирани 720 000 СПА туристи, което е ръст от 12 процента спрямо същия период на миналата година. Това заяви пред журналисти в Пампорово заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева. По нейни данни преобладаваща част от посетителите в СПА дестинациите са български туристи, но и гости от Израел, Германия, Великобритания припознават този вид услуги. Според статистически данни за летния сезон, от 1 до 31 август се отбелязват 3,8 млн. регистрации на туристи, не само по Черноморието, но и във вътрешността на страната. Заместник-министър Ирена Георгиева участва в провеждащия се днес и утре в Пампорово десети юбилеен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм "Нарастващият потенциал на здравния туризъм – приоритет в националната политика на България".

дестинациятаИзключително голямо е значението на СПА и здравния туризъм, то е приоритет и за Министерството на туризма, заяви заместник-министър Георгиева. Според нея наред с морския и зимния туризъм, се насочват усилия за развитие и на специализираните видове туризъм, защото така България може да се превърне в целогодишна дестинация. В рамките на стратегията за устойчиво развитие на туризма в България има и по-малка стратегия за здравния туризъм, което би трябвало да докаже, че министерството гледа на развитието на този вид туризъм като на приоритет, допълни Георгиева, предаде БТА.

КОВИД пандемията показа, че най-устойчивата форма на туризъм е здравният, защото медикъл и СПА центровете не затвориха врати в почти цяла Европа, коментира Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Тя уточни, че конгресът не случайно се провежда в Пампорово, което е възникнало пред 90 г. като климатичен курорт. Находищата на минерални води, допълнени от подходящия климат в България, са условия, които според Кацарова дават възможност да се насочат усилията за разгръщане на този вид туризъм. СПА хотелите у нас бележат най-добра заетост - от 40 до 80 процента в годишен план, допълни Сийка Кацарова. Според нея развитието на СПА дестинации стимулира и съпътстващи производства в районите, в които се привличат туристи за здравен и балнео туризъм.

Програмата на конгреса продължава днес с дискусии относно маркетинга и PR на здравния туризъм.

Вирни се горе