Радослав Рибарски: От 2025 година започва поскъпването на тока за битовите потребители

 Радослав Рибарски: От 2025 година започва поскъпването на тока за битовите потребители

От 2026-та всички купуваме ток на борсови цени, предвиждат промени в Закона за енергетиката

От началото на 2026-та битовите абонати да закупуват необходимата за домакинствата им енергия по цени на свободния пазар, предвиждат промени в Закона за енергетиката.

Предложението е част от изискванията за либерализация на пазара, което според плановете, трябва да се случи на два етапа.

Първият етап трябва да стартира от догодина, съобщи в интервю за Радио Стара Загора заместник-председателят на постоянната комисия по енергетика към Народното събрание Радослав Рибарски.

Основното тук е, че ролята на НЕК, като обществен доставчик, отпада.

Енергодружествата ще купуват по цени на свободния пазар, а след това ще предлагат на регулирания, по цени, определени от Комисията за енергийно и водно регулиране, обясни Рибарски.

Заместник-председателят на ПК по енергетика към НС не очаква промяната в първия етап от отварянето на пазара да доведе до по-високи цени на енергията за битовите потребители още в началото на 2024-та година.

Причините: цената на тока е вече определена от КЕВР, пазарите към момента се успокояват, а разликите в цената в цената на енергията между свободния и регулирания пазар няма да е за сметка на енергодружествата и ще плаща през Фонда за енергийна сигурност.

Вторият етап от отварянето на пазара, което ще гарантира пълната му либерализация, трябва да стартира от началото на 2026-та година.

Това предполага, че енергията, необходима на домакинствата ще трябва дасе купува на борсови цени от потребителите. За това обаче тепърва ще трябват законови рамки и дефиниране на понятието "пълна либерализация", посочи Рибарски.

Според заместник - председателя на енергийната комисия, правилно разчитане на потреблението,домакинствата дори биха успели да намалят сметките си за енергия. "За целта се предвижда така нареченото "интеллигентно мерене" .

Чрез него ще получим възможност да следим потреблението си във всеки момент и да знаем кога то е по-високо и кога - по-ниско. Като съответно го съобразим и с цените на тока на борсата в различните часови зони."

Планира се и въвеждането на понятието "енергийна бедност". Когато след заплащането на сметките за ток, вода и газ, оставащата сума за живеене за едно домакинство е под прага на бедност, то същото ще може да разчита на помощ от държавата, посочи Рибарски.

Дефинирането на понятието "енергийна бедност" ще бъде регламентирано в специална наредба, а поне на този етап то няма да бъде обвързано с това дали в жилището на домакинството са направени или не са енергоспестяващи подобрения.

Сред предложенията за промени в Закона за енергетиката е и текст, според който е възможно сдружаването на няколко физически лица - съкооператори или пък жители дори на цяло село, които ще имат правото да продават произведена от ВЕИ - енергия.

Снимка: БГНЕС

Вирни се горе