Радо Чолаков ще участва в Международната лятна изследователска програма на Масачузетския технологичен институт през 2023 година

 Радо Чолаков ще участва в Международната лятна изследователска програма на Масачузетския технологичен институт през 2023 година

След финално интервю пред жури бяха избрани българските ученици, които ще участват в Международната лятна изследователска програма (Research Science Institute – RSI) в Масачузетския технологичен институт (MIT). Ученическият институт по математика и информатика (УчИМИ) избра Деян Хаджи-Манич от МГ „Д-р Петър Берон“, Варна. На предното интервю през февруари бе избран Радостин Чолаков от МГ „Акад. Кирил Попов”, Пловдив. Двамата ще участват през следващата година на RSI’23. За първа резерва бе избран Любомир Ненов от 9. ФЕГ “Алфонс дьо Ламартин”, София.

На финалното интервю се конкурираха 11 ученици от 10 и 11 клас, показали отлични резултати с проектите си, представени на двете конференции на УчИМИ през 2022 г.

Весела Николова (10 кл. ППМГ “Нанчо Попович”, Школа “А&Б”, Шумен)

Демира Недева (10 кл. МГ “Акад. Кирил Попов”, Пловдив)

Деян Божков (10 кл. Американски колеж, София)

Деян Хаджи-Манич (11 кл. МГ “Д-р Петър Берон”, Варна)

Иво Недев (11 кл. ПМГ “Васил Друмев”, Велико Търново)

Лазар Тодоров (10 кл. СМГ “Паисий Хилендарски”, София)

Любомир Ненов (11 кл. 9 ФЕГ “Алфонс дьо Ламартин”, София)

Мария Дренчева (11 кл. СМГ “Паисий Хилендарски”, София)

Стефан Гайдаров (10 кл. МГ “Акад. Кирил Попов”, Пловдив)

Стоян Ганчев (10 кл. МГ “Акад. Кирил Попов”, Пловдив)

Ясен Пенчев (11 кл. ПМГ “Акад. Иван Гюзелев”, Габрово)

Журито бе съставено от учени от Института по математика и информатика на БАН и бивши участници в RSI и в Лятната изследователска школа (Summer Research School of HSSI) на УчИМИ. Пред тях участниците трябваше да разкажат за своите научни постижения и да покажат хоби или талант.

Всеки от участниците има на разположение по 15 минути – 10 за въпросите на журито и 5 за да представи хоби или талант. От кандидатите се изисква да умеят да дискутират не само по теми, близки до темата на проектите им, но и по най-разнообразни и неочаквани и за самите тях такива. Всеки участник трябва да представи пред журито свое хоби или талант, като често представители на самото жури биват въвлечени в демонстрирането им пред останалите.

Какво е RSI – Research Science Institute?

Всяко лято 80 изявени ученици от цял свят се събират в Масачузетския технологичен институт (MIT) за да участват в Международната лятна изследователска програма за ученици (Research Science Institute – RSI). Участниците имат възможност да преживеят целия изследователски цикъл от началото до края. Те четат най-актуалната литература в своята област, изготвят и изпълняват подробен изследователски план и предоставят устни и писмени доклади в стил конференция за своите открития.

Обучаващите се в RSI участват първо в седмица на интензивни STEM-класове, където с тях работят изтъкнати преподаватели. „Сърцето“ на RSI е петседмичният изследователски стаж, където учениците изготвят своите индивидуални проекти под ръководството на ментори, които са опитни учени и изследователи. По време на последната седмица на RSI учениците подготвят писмени и устни презентации на своите изследователски проекти.

Всяка държава, която изпраща свои участници в най-престижното световно лятно училище, има свои правила и процедури, по които ги определя. Ученическият институт по математика и информатика провежда интервюто за определянето на българските участници в RSI от 2001 година насам.

Участието на българските ученици в международната школа RSI е възможно благодарение на учредителите на Ученическия институт по математика и информатика (СМБ, Фондация “Еврика”, МФ “Св. св. Кирил и Методий”, ИМИ-БАН, Американска фондация за България).

Вирни се горе