Радо Чолаков с признание и от списание Forbes България – номиниран е за млад лидер

   Радо Чолаков с признание и от списание Forbes България – номиниран е за млад лидер

Десетокласник от Математическата гимназия се озова в престижния списък на отличените в тазгодишната класация „30 под 30“ на списание Forbes България. Радостин Чолаков е най-младият иноватор в селекцията за водещи млади лидери, изобретатели и предприемачи, готови да променят средата, около нас. Това е деветото издание на проекта в България, което отличава постижения в ceктoри като бизнес, спорт, социално предприемачество, наука, технологии, здравеопазване, култура и медии. Условието е номинираните да са показали значителен успех в своята област и да въплъщават ценностите на Forbes за предприемачески дух и иновативност.

„Това е наистина сериозно и отговорно признание, благодаря за номинацията, селекцията и професионалното отношение“, коментира Радостин в социалните мрежи.

През последните месеци негови разработки в сферата на изкуствения интелект започнаха да се използват от български компании и институции за образователни проекти. Електронните учебници на издателство “Просвета“ например получиха реалистичен синтезиран гласов прочит и така могат да се използват по-пълноценно от деца със затруднения или дислексия.

Радостин работи и в партньорство с иновативна компания, където допринася за софтуерни продукти, предвиждащи движенията на крипто пазарите и предоставящи възможност за алгоритмично трейдване.

Талантливият десетокласник е и първият двукратен носител на наградата “Отличниците на България“ на в. 24 часа и МОН, като този път тя му бе присъдена за разработка на изкуствен интелект на български език.

През октомври Радостин получи награда „Джон Атанасов“ от президента Румен Радев, тъй като на Националната олимпиада по информационни технологии през тази година спечели първото място в категория „Разпределени уеб приложения“ и бе сред отличените на още десетки състезания.

През тази година 16-годишният ученик грабна и статуетка от “Българските ИТ Оскари“ — наградите БАИТ. Той взе отличието в Младежката категория, основно заради стартираната от него платформа АзБуки.ML. Идеята на „АзБуки.ML“ е да събере различни алгоритми и програми за обработка на езика. Този изкуствен интелект може да се приложи в много различни сфери в онлайн бизнеса. Платформата представлява съвкупност от програми, които анализират речта както на граматично равнище, така и смислово, за да извличат полезна информация.

Източник: Радостин от Пловдив е най-младият в класация на Forbes (plovdiv24.bg)

Вирни се горе