Радев връчва втория мандат. ПП-ДБ връщат празна папка на президента

Радев връчва втория мандат. ПП-ДБ връщат празна папка на президента

Държавният глава Румен Радев ще връчи днес втория мандат за съставяне на кабинет. Това съобщиха от президентската институция.

В 15.00 часа на "Дондуков" 2 Румен Радев ще връчи мандата на кандидата за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази на "Продължаваме Промяната-Демократична България" (ПП-ДБ).

Вчера на извънредно заседание народните представители единодушно приеха проект на решение, с което вицепремиерът и външен министър в оставка и кандидат за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел се отказва да реализира правителство с първия проучвателен мандат.

Акад. Никой Денков ще вземе мандата. На срещата при президента ще присъстват и другите лидери на ПП-ДБ. Ние ще върнем мандата празен, защото последният ни опит да си спазим уговорката бе отхвърлен от ГЕРБ. Това заяви пред БиТиВи съпредседателят на Продължаваме промяната Крил Петков

Според него едни избори няма да доведат до нещо коренно различно. Ще се озовем в същата ситуация, отбеляза той. По думите му, ако това управление беше продължило, след девет месеца България е щяла да влезе в еврозоната и Шенген, както и да има нов главен прокурор.

Петков посочи, че ГЕРБ и ДПС трябва да се явят съвместно на изборите, защото имат много добър синхрон помежду си. Съпредседателят на ПП подчерта, че ако формацията му спечели предсрочните избори, ще наложи визията си за развитието на България. В противен случай всичко ще продължи по старому, поясни той. За него по-добрият вариант е изборите да са 2 в 1.

Той е категоричен, че след предсрочните избори ПП-ДБ не биха управлявали с никой, който не желае да подпише документ и да се ангажира с реформите в службите, регулаторите и съдебната система.

Вирни се горе