Проверявайте зеленчуците за нитрати

Проверявайте зеленчуците за нитрати

Пролетните салати зареждат организма с витамини, минерали и други полезни вещества, но често съдържат и много нитрати. За това припомня Сдружение активни потребители.

Нитратите са химични съединения, които се срещат навсякъде – във водата, почвата, растенията, храните и човешкото тяло.

Наличието им в околната среда е следствие на азотен цикъл, в който те са ключови посредници. Нитратите не са вредни, освен в големи дози, но образуват съединения – нитрити, които могат да се превърнат в канцерогенни. Нитратите се преобразуват в нитрити най-често при пържене или неправилно съхранение на зеленчуците.

Високото съдържание на нитрати и нитрити може да предизвика алергични реакции, гадене и др.

От сдружението дават съвети как потребителят да разбере колко нитрати и нитрити има в зеленчуците, водата и други хранителни продукти.

Един от начините е с лесни тестове, които се продават в търговската мрежа. Те са под формата на лентички.

Върху определени участъци от тях се капва течност от изследвания продукт (част от него се размачква предварително, за да пусне сок) и в зависимост от концентрацията, лентичката се оцветява в различен цвят.

Освен чрез тестове с лентички, потребителят може да се ориентира за високото съдържание на нитрати и „на око". Ако върху зеленчуците има жълтеникави участъци, това значи, че съдържат много нитрати.

От Сдружение активни потребители препоръчват: Съхранявайте ги в хладилник. -Не консумирайте престояли зеленчуци. Съхранявайте ги в хладилник.

  • Избягвайте да пържите зеленчуците (при тази обработка нитратите по-лесно се превръщат в нитрити).

  • Измивайте обилно зеленчуците и изхвърляйте кочаните и външните листа на марулята и зелето, които съдържат най-много нитрати. При краставиците и тиквичките най-много нитрати има в обелките и непосредствено до дръжките.

  • Ако накиснете нарязаните зеленчуци във вода, част от нитратите са отмиват в нея. Изхвърлете 1-2 води, за да намалите съдържанието на нитрати.

  • Бланширайте зеленчуците преди готвене, когато е уместно и изхвърлете водата – така ще отстраните над 50% от нитратите.

  • Витамин С пречи на нитратите да се превърнат в нитрити и от тях да се образуват канцерогенни съединения. Подправяйте салатите с лимон или пийте цитрусови сокове в комбинация със зеленчуковите ястия.

Вирни се горе