Проверени са редица специализирани полицейски операции на територията на област Смолян

Проверени са редица специализирани полицейски операции на територията на област Смолян

Комплексните действия на полицейските органи с цел подобряване средата за сигурност и безопасността на движение, контрол на водачите за употреба на алкохол и наркотични вещества се извършват ежедневно на територията на областта.

В хода на проведените специализирани полицейска операции на територията обслужвана от ОДМВР-Смолян през изминалото денонощие са извършени проверки на 535 лица, 235 МПС, като в резултат на проверките са съставени 14 акта, задържани са 8 лица, като 3 от тях са непълнолетни, разкрити са 11 престъпления, образувани са 3 бързи производства, заведени са 5 преписки, установени са два случая на управление на МПС със служебно прекратена регистрация, разкрита е 1 кражба, установени са 3 лица обявени за издирване.

Специализирана полицейска операция във връзка с опазване на обществения ред и спокойствие на гражданите се проведе вчера на територията на гр. Смолян. В нея взеха участие служители от криминална и охранителна полиция при Районно управление-Смолян и ОДМВР-Смолян. Акцията стартира в 18:30 часа и нейният обхват бе насочен в района на ул. „Младост“. Извършвани са проверки за адресни регистрации на живущите в района. По време на полицейските действия са проверени 224 лица и 7 моторни превозни средства, като в резултат на проверките са образувани 3 акта по Закона за закрила на детето, установени са 3 издирвани лица, по образувани досъдебни производства са задържани 6 лица, като 5 от тях са с данни за съпричастност за извършено престъпление, относно унищожаване и увреждане на имущество и нарушаване на обществения ред.

По характерни разкрити престъпления са:

Притежание на наркотични вещества

19-годишен смолянчанин е задържан за притежание на наркотични вещества. На 01.09.2022 г. около 10:50 часа на ул. „Чан“ в Смолян, при извършена полицейска проверка е установено, че на пейка намираща се пред блокова площадка, младежът държи полиетиленов свитък във формата на цигара, съдържащ суха тревна маса с тегло 0,75 грама, която при направения полеви наркотест реагира на канабис. При последвало претърсване и изземване, в дома му са открити още 0,57 грама растителна маса – канабис.

Управление на МПС със служебно прекратена регистрация

Установени са два случая за управление на МПС със служебно прекратена регистрация.

На 31.08.2022 г около 23:23 часа ул. "България" в Рудозем е спрян за проверка лек автомобил „Ауди А3“, управляван от 32-годишен пловдивчанин. Установено е, че МПС-то е със служебно прекратена регистрация.

На същата дата, около 20:45 часа на ул. „Беломорска“ в Неделино, 48-годишен местен жител управлявал лек автомобил „Мазда 6“ със служебно прекратена регистрация.

Кражби

В РУ-Чепеларе е получена е жалба от 25-годишен местен жител, с която съобщава, че на 31 август при неизяснени обстоятелства за периода от 18.00 ч. до 19.00 ч. от питейно заведение, намиращо се на ул. ,,Васил Дечев", неизвестно лице е отнело парична сума в размер на 200 лева от шкаф зад бара. Установен е извършителя на деянието.

Служители на Районното полицейско управление в Чепеларе разкриха извършителя на противозаконно отнет автомобил. Разследването е започнало на 31 август по подаден сигнал на 58-годишна местна жителка, в който съобщава, че в същия ден за времето от 09:00 часа до 14:50 часа противозаконно е бил отнет личният и лек автомобил "Рено Клио", който е бил паркиран в двора пред дома и – отключен с ключ на контакта. По-късно автомобилът е открит от полицейските служители на улица „Христо Ботев“ в града. Установен е извършителя на деянието – непълнолетно лице от града.

Пътнотранспортни произшествия

През изминалото денонощие са настъпили две пътнотранспортни произшествия, едното е с леко ранен участник в движението, а другото е с нанесени материални щети и е с образувано бързо производство спрямо водача управлявал МПС след употреба на алкохол.

На 01.09.2022 г около 16:10 часа на ул "Тракия" в Смолян, лек автомобил „Фиат Брава“, управляван от 21-годишен смолянчанин, при маневра завиване в обратна посока, не пропуска движещите се от лявата му страна автомобили, в резултат на което се удря странично в един от тях. Вследствие на сблъсъка младежът е леко ранен, с хематом на главата. Оказана му е медицинска помощ в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ – Смолян и е освободен за домашно лечение.

На 02.09.2022 г около 00.40 часа е получен сигнал за настъпило пътнотранспортно произшествие с материални щети на централна улица в девинското село Ягодина. Пристигналият на място полицейски екип установил, самокатастрофирал лек автомобил „Фолксваген Голф“ с нанесени материални щети по превозното средство, без пострадали хора. При извършена проверка за употреба на алкохол на водача – 19-годишен местен младеж, дрегерът отчел 1.40 промила. По случая е образувано бързо производство, лицето е задържано за срок от 24 часа.

Незаконно организирани хазартни игри

На 31.08.2022 г в 13:10 часа в РУ-Златоград е получен сигнал, че пред търговски обект на ул. „Христо Ботев“ в гр. Златоград се извършват хазартни игри. Пристигналият на мястото полицейски служител, установил 7 (седем) лица в младежка възраст да играят хазартни игри, като на масата пред тях имало разпръснати карти за игра и монети. По случая е заведена преписка.

Вирни се горе