Протестиращият човек и новият синдикализъм

Протестиращият човек и новият синдикализъм

Проф. Кръстьо Петков

От 9 до 13 юли 2012 г. в Northern College- Манчестър се проведе първото лятно училище за млади лидери и активисти от синдикални и социални движения. Инициатор на това уникално събитие е Глобалния институт по труда /GLI/ със седалище в Швейцария.Идеята на неговия основател Дан Галин, на Дейвид Спунър /Англия/ и на други партньори на мрежата на GLI – да се насърчи диалога между лидери и активисти от новото поколение на радикалната левица и новия синдикализъм- вече е факт. Събраха се почти 60 души от над 20 страни и от петте континента. Независимо от младостта си, повечето бяха с 3-4 годишен стаж в новите протестни движения, разтърсили света в периода на икономическа криза.

България беше представена от двама лектори/панелисти: Пламен Димитров, председател на КНСБ и пишещият тези редове. По-долу предлагам моите записки от дискусиите и интервютата, които взех от участниците във форума. Той с право може да се нарече Училище, в което си дават среща ярки представители на новия глобален феномен „Протестиращият”. Списание „Тайм” не случайно го посочи за Личност на годината – като символ на цялата многомилионна общност от гневни мъже и жени, които излязоха през 2011 г. на улиците и площадите, издигайки радикални /често революционни/ социални искания.

Нарекох моите бележки „Социологически импресии”, защото в тях са събрани най-ярките впечатления от петдневни беседи с представители на едно ново поколение, което излиза на сцената в глобална кризисна ситуация, изпълнена с тежки социални конфликти, родила повсеместно нестихващи вълни на гражданско недоволство и тотален натиск върху властимащите. Споделям моите размисли като социолог, стараейки се да се дистанцирам от битието ми на бивш синдикален лидер и настоящ политик.

Вирни се горе