Протестиращи жители на три родопски села блокираха за кратко пътя Смолян – Рудозем

 Протестиращи жители на три родопски села блокираха за кратко пътя Смолян – Рудозем

Жителите на смолянските села Фатово, Габрица и Полковник Серафимово протестираха днес заради лошото състояние на пътя Смолян – Рудозем. Протестиращите блокираха за кратко пътя в района на разклона за с. Смилян, предаде БТА.

Протестираме за лошия път, по който си чупим колите, посочи Коста Илиев от с.Габрица. Според участници в демонстрацията ремонтът на трасето е наложителен, за да се спрат и пътните инциденти и злополуки. Недоволството на хората е свързано с лошото състояние на пътя и нарушената безопасност, не може да се чака повече, допълни Елица Радева от с. Габрица.

С протестиращите разговаря областният управител Стефан Сабрутев. Той заяви през журналисти, че проблемът с тежкото състояние на пътя не е от вчера. През 2021 г. е подготвена и проведена процедура за ремонт на пътя, но е блокирана от обжалване. В ход е нова процедура за избор на изпълнител и ако тя не се обжалва, ремонтните дейности могат да започнат в края на юли, според прогноза на областния управител.

В строителната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ е планиран основен ремонт на близо 22 км от път III-868 Смолян – Рудозем, оповестиха от пресцентъра на АПИ в прессъобщение по-рано през седмицата. През 2021 г. е изработен технически проект за ремонта на два участъка, а през 2022 г. са обявени обществени поръчки за избор на изпълнители на строително-монтажните работи и на строителния надзор, допълват от АПИ.

Работата на тръжната комисия за избор на строител не е приключила, според данни от АПИ. През 2022 г. процедурата за избор на изпълнител бе временно блокирана от жалби пред Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд. След произнасяне на ВАС са предприети необходимите действия и процедурата е продължила, се посочва в прессъобщението.

Снимка: БТА

Вирни се горе