Протест на жители на Доспат пред парламента срещу кмета на града

Протест на жители на Доспат пред парламента срещу кмета на града

Жители на Доспат се събраха на протест пред сградата на парламента срещу кмета на града Емил Радев и искат неговата оставка, съобщи БНР.

На протеста присъстват и хора, които са от други градове, като недоволството на всички е заради премахването на постройки от страна на община Доспат, обявени за незаконни, в различни населени места.

Според жителите на Доспат тези действия са наказателни понеже през последните няколко избора, те са били симпатизанти или застъпници на други политически сили или са били конкуренти на кмета.

По думите на събралите се пред Народното събрание, Радев оказва политически натиск върху тях и дори е посегнал на бизнеса на някои жители на града.

В района на протеста в София има полиция, като депутати дойдоха да разговарят с протестиращите и някои от тях бяха освиркани. По-късно част от протестиращите ще бъдат поканени в Народното събрание за разговор с депутатите.

Още преди месец е имало протест в Доспат, който беше съпроводен от автошествие, срещу събарянето на къщи, като пред някои от тях хората образуваха жива и се стигна до намеса на жандармерията. Събитията доведоха до сформирането на гражданско движение ''Доспат, не сте сами", информира Нова телевизия.

Кметът Емил Радев коментира ситуацията, като каза, че се дава по 100 лева на човек, за да дойде до София, като имал и доказателства за това и ще ги предостави на прокуратурата.

По думите му от през 2021 година има подадени жалби за незаконни постройки от хора, които в момента протестират. Радев посочи, че на протеста присъстват около 10 души от Доспат, а останалите са от други населени места, като сред тези 10 души има и такива с присъди за кражби, отвличане и побой. И Емил Радев посочи конкретно име - г-н Бошнаков - и смята, че те трябва да бъдат проверени. Точно тези 10 души заплащат по 100 лева на човек, за да дойдат в София, отбеляза от Радев.

Кметът посочи и че той не е нарушавал съдебни заповеди, като уточни, че е бил обект на множество проверки, но не е намерено нищо нередно.

Припомняме, че по-рано днес ПП-ДБ призова компетентните институции да разгледат всички сигнали, жалби и молби, а МВР и прокуратура да извършат необходимите мерки за прекратяване на злоупотребите в Доспат.

Вирни се горе