Промените във времето реално влияят на здравето

Промените във времето реално влияят на здравето

Не е тайна, че масовото изостряне на сърдечно-съдовите заболявания, а също така пораженията на главния мозък могат да имат непосредствена връзка с промените в метеорологичните условия,пише Zdrave.bg.

Повече от половината от населението на планетата са “метеорологично чувствителни” хора. На всеки се налага да се приспособява в различна степен към промените на околната среда, на което организмът реагира с промяна в тонуса на кръвоносните съдове, скоростта на кръвотока, честотата на сърдечните съкращения и дълбочината на дишането. По-малко забележими, но също толкова важни за здравословното състояние са промените на хормоналния статус и ферментния състав на течностите в организма. Здравият човек е способен достатъчно бързо да се адаптира към промените.

Метеорологично чувствителните хора реагират на промяната на времето със слабост, главоболие, болезнени усещания в ставите и мускулите. Смята се, че склонността към метеочувствителност е наследствено обусловен фактор, който е присъщ повече на жените и хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания.

Например при смяна на атмосферните циклони се получава повишаване на атмосферното налягане, небето се изчиства от облаците. Човешкият организъм е способен да реагира на това с повишаване на артериалното налягане, което от своя страна може да доведе до поява на признаци на хипертония.

В подобни моменти специалистите препоръчват да се намали темпа на работна дейност, да се приемат повече течности – най-добре билков чай и други, които съдържат успокояващи компоненти.

При спадане на атмосферното налягане се наблюдава влошаване на времето и поява на ниска облачност. В такива ситуации особено се влошава състоянието на хипотониците (хората с ниско кръвно налягане).

Дъждовните есенни дни и студената зима са причина за изостряне на заболяванията на нервната система и появата на депресия. Между сезоните, при резките промени в атмосферното налягане се повишава опасността от инсулти и инфаркти, а вятърът е причина за изостряне на заболяванията на ставите и мускулите.

Появата на т.нар. магнитни бури може да бъде причина за влошаване на състоянието на хората, чувствителни към времето. През този период лекарите препоръчват да се приемат витамини от група В и С, които укрепват съдовете и влияят благотворно на нервната система.

Атмосферните валежи насищат въздуха с озон, отмиват слоя прах и мръсотия и затова повечето хора реагират добре на тези природни явления.

Фазата на луната също играе важна роля за формирането на нашите емоционални реакции. При пълнолуние се повишава склонността към конфликти. Статистиката показва, че в такива дни се увеличава броя на инфарктите на миокарда.

Все пак важно е да се знае, че метеорологичната чувствителност не е в регистъра на заболяванията, защото тя не е заболяване, а комплекс от симптоми. Лекарите препоръчват на хората, чувствителни към промените във времето да вземат мерки за лечение на основното заболяване и закаляващи процедури.

Вирни се горе