Производителите: Очаква се повишаване на цените за крайния потребител

Производителите: Очаква се повишаване на цените за крайния потребител

Войната в Украйна засегна световната икономика. У нас видяхме рекорди в цените на горивата и олиото. Търси ли спекулата нови територии и очаква ли се ръст в цените на яйцата, хляба, плодовете, зеленчуците?

Доматите ще бъдат с по-висока цена, защото разходите, обяснява производителят Атанаска Бялкова, са завишени с близо 100%. „Но дали ще успеем да ги продадем на по-висока цена – определя потребителят. Зависи също и от вноса”, добави тя.

От оранжерията на Бялкова килограм домати трябва да излезе за около 3,50 – 4 лв., за да бъдат покрити разходите. „Има двойно, тройно, дори четворно увеличение на горивата, тока, торовете и препаратите”, коментира още производителят.

По думите ѝ на пазара за Великден няма да има българска продукция. „Много малко колеги са успели да засадят по-рано. Ще има от Гърция, Турция, Македония, Албания. Защото техните оранжерии не са отопляеми, климатът е по-добър и те изкарват по-ранна продукция”, поясни Бялкова.

Относно протестите на земеделските производители, тя коментира, че нито едно от исканията на бранша не е било удовлетворено. „Много трудно се работи с това министерство. Нито субсидии, нито помощи. Нашият сектор ще стане екзотичен след няколко години”, е нейното мнение. Браншът получил само леко облекчение за тока. „Дори парите, които се раздадоха за обвързаното производство, са намалени с около 30%”, уточни производителят.

В една от птицевъдните ферми у нас вече усещат тежестта от покачващите се сметки за ток и суровини. Собственикът ѝ Ивайло Гълъбов споделя, че производството става все по-скъпо, а загубите са все по-големи.

„Цените на суровините, зърното, на някои борсови стоки, които са важни за нашия бранш, рязко се покачиха. Войната само ескалира допълнително тази тенденция. Себестойността нарасна много. През последната година браншът генерира огромни загуби”, посочи той.

Загубите за миналата година са 80 млн. от продаване под себестойност вследствие на намаленото потребление. Въпреки тези показатели и случаите на спекула при цените на други продукти, той успокоява, че в техния бранш не се очаква такава.

„За да има спекула, трябва да анализираме какви са предпоставките. Основната е да има намалено производство, каквото при яйцата и пилешкото месо в България няма”, заяви Гълъбов.

Повишаване на цените за крайния потребител обаче се очаква. „Не бих могъл да анонсирам цена, защото от една страна Комисията за конкуренцията следи именно за такива влияния на пазара, а от друга – никой не може да даде точна прогноза, защото пазарът определя цената”, каза още собственикът на фермата.

Има предостатъчно количества зърно за изхранването на населението и сериозни количества за износ. Това коментира Орлин Панев от Асоциацията на зърнопроизводителите. По думите му основание за безпокойство няма. „Ние посрещаме с леко неразбиране някои действия на правителството в тази посока”, добави той.

Панев прогнозира обаче поскъпване на крайните продукти. „В момента при нас цените са по-ниски и то доста, в сравнение със съседните страни. Енергията също оказва съществено влияние върху крайните продукти. Затова ние няма как да очакваме, ако суровината и енергоносителите вървят нагоре, цената на хляба и другите продукти да се задържи или да слезе надолу”, категоричен е Панев.

Хубаво е държавата да помага, смята представителят на Асоциацията на зърнопроизводителите. Оттам обаче си пожелавали тя „да не им пречи”. „С последните изявления на висши държавни служители и действия се вся доста смут на пазара на зърнените култури. Пожелаваме си към днешна дата държавата да се постарае да не пречи. Ако може да помогне по отношение на снабдяването ни с торове и горива – ще бъде чудесно”, заяви той.

Вирни се горе