Производители и занаятчии от Смолян са представени на изложението "Родопика Експо"

 Производители и занаятчии от Смолян са представени на изложението "Родопика Експо"

Новата реколта от смилянски фасул, родопски картофи, мурсалски чай вече е на щандовете на "Родопика Експо". Изложението на фермери, производители и занаятчии от Родопите е представено в центъра на Смолян. То е изключително важно събитие за Смолян и региона, защото дава възможност на местни производители да предлагат продукцията си директно до краен потребител, коментира пред БТА Георги Събев, съветник по земеделие в ЕП, бивш земеделски заместник-министър. Според него в днешните трудни времена е необходимо да се подпомагат българските производители, а пазари като "Родопика Експо" съкращават връзката между производител и краен потребител, предаде БТА.

"Родопика Експо" се организира в рамките на българо-гръцкия проект "Fair for all", изпълняван по Програма за териториално сътрудничество ИНТЕРРЕГ "Гърция – България 2014-2020", информира Иво Царев, председател на Регионалната стопанска камара в Смолян. Изложението се организира от Регионалната стопанска камара и Регионалната занаятчийска камара в Смолян, които са българските партньори по проекта.

Добивите от култивиран мурсалски чай от Триград са много добри тази година, обясняват изложителите от ферма "Ушеви". Производителите на ароматния чай отглеждат плантация от близо 20 дка. Първите количества смилянски фасул също са на изложението, като цената е близка до миналогодишните стойности – 16 лв. за дребния и 18 лв. за едрия сорт. Каба гайди, дърворезби, домашни сладка, родопски картофи и тикви се предлагат още на изложението.

Идеята е чрез това изложение да подпомагаме местни производители от различни сфери - земеделие, занаяти, малки фирми, обяснява Иво Царев. Гръцките партньори по проекта са Търговско-промишлената палата на Ксанти, Съюзът на търговците от Ксанти и Туристическата организация на Солун. В рамките на "Fair for all" са организирани българо-гръцко изложение в Ксанти и два местни базара – в Ксанти и "Родопика Експо" в Смолян. Според Иво Царев изложението "Родопика Експо" ще се провежда периодично и след приключването на проекта. Закупеното оборудване с финансиране по "Fair for all" ще бъде използвано за превръщане на базара на родопските производители в традиционен.

Георги Събев даде изключително висока оценка за реализацията на проекта. Това, което се случва, е в пълен синхрон и с европейските политики, заложени пред Европейския зелен пакт, а именно скъсяване на дистанцията между производителя и крайния потребител, допълни Събев. Той уточни, че докато е бил заместник-министър на земеделието, е поставена основата на изработването на наредба за фермерските пазари в България. Имам уверението на министерството, че до края на годината ще бъдат придвижени законодателните изменения, така че да има общонационална рамка, по която се организират подобен вид пазари, уточни Георги Събев.

Вирни се горе