Прогнозите на "И Ю Обзървър" за България през 2011 г.

Прогнозите на "И Ю Обзървър" за България през 2011 г.

Президентските избори ще бъдат основното събитие в политическия календар на България през идната 2011 г.

Рейтингът на управляващата партия ГЕРБ продължава да е висок и нейният кандидат има най-добрите шансове да спечели този вот, пише “И Ю Oбзървър” в обширен анализ прогноза за съдбата на Западните Балкани през идната година.

Eвропейското издание дава шансовете на ГЕРБ, въпреки че според него партията на премиера Бойко Борисов “постоянно губи подкрепа заради разбити предизборни обещания и заради влошаващата се икономическа ситуация”.

В частта за България изданието подчертава, че като най-вероятен кандидат за президент на ГЕРБ се очертава вътрешният министър Цветан Цветанов.

Припомня се обаче, че имиджът му е бил накърнен заради информациите за закупени от него шест апартамента, след като е влязъл в политиката през 2006 г., и заради неубедителния му опит да обясни как се е сдобил с тези имотите. Според прогнозите приемането на България в Шенген вероятно ще бъде отложено заради възраженията на Германия, Франция и Белгия.

“И Ю Oбзървър” очаква възстановяването на икономиката да се ускори през 2011 г. главно заради повишения износ.

Това обаче едва ли ще се изрази в подобряване на жизнения стандарт, тъй като вътрешното търсене ще бъде подтиснато от мерките за икономии, прилагани, за да се намали бюджетният дефицит до 2,5%, отбелязва изданието.

В статията се припомня, че икономисти са скептично настроени в това отношение и смятат, че правителството няма да бъде способно да постигне целта си във връзка с бюджетния дефицит.

Но дори и да успее да го направи, това ще причини “икономически мъки”, вероятно ще подкопае още повече популярността на ГЕРБ и ще създаде предпоставки разпокъсаната и слаба опозиция да укрепи позициите си, прогнозират авторите.

Според тях главната опозиционна партия БСП бавно, но с постоянство печели точки в допитванията до обществено мнение.

Регистрират се признаци за възможно “консолидиране сред малките и свадливи крайнодесни групи, които ще се опитат да се представят като алтернатива на партията на Бойко Борисов”.

Възможно е подобно на предшествениците си, през 2011 г. Борисов да трябва да смени някои от министрите си, за да успокои нарастващото недоволство, се заключава в частта за България на обширната статия.

Вирни се горе