Прогноза за времето за месец декември 2022 година

Прогноза за времето за месец декември 2022 година

Официално зимата започва през месец декември 2022. Дългосрочната ни прогноза е за снежно време и за задържане на снежната покривка. Декември 2022 година ще бъде истински зимен месец. Очакваме сериозни мъгли през декември 2022.

Можем да кажем, че през месец декември 2022 година, облачните дни ще бъдат около 26. Слънцегреенето ще бъде около 60-75 часа.

През този период от годината дните са най-къси. На първи декември 2022 година денят ще бъде дълъг 9 часа и 17 минути. Най-късият ден от годината е на 21 декември 2022 година, когато продължителността на деня е 9 часа и 2 минути. След това започва нарастване на деня.

Каква метеорологична обстановка очакваме през месец декември 2022 година?

Студено, мъгливо и облачно време ще преобладава през целия месец декември. Слънчеви дни очакваме да бъдат около 4-5. Преваляванията от дъжд ще преминават в сняг. Броят на снежните дни очакваме да бъде между 5 и 8.

Очакваме средномесечната температура за месец декември 2022 да бъде по-ниска от нормалната. По високите полета на западна България и северната част на страната очакваме температурите да се движат от минус 7 до плюс 1 градуса. По Черноморието средните температури ще бъдат около 3 градуса. Очакваме повече валежи от нормалното, като те ще се движат от 40 до 70 литра на квадратен метър. В южните полета ще падат до 130 литра на квадратен метър. Отрицателните температури през месец декември 2022 година ще достигат до минус 16 градуса, като най-високите ще бъдат между 6 и 9 градуса.

През първата десетдневка очакваме дъждовно време, като по високите западни полета ще пада сняг. В южните полета на България и по черноморието преваляванията ще бъдат от дъжд. След девети декември в страната ще започваме да прониква студен въздух и температурите ще се понижат още. Снеговалежи ще има около 24 декември и в края на месеца. Температурите ще се понижават от минус 12 до минус 14 градуса.

За Коледа 2022 година очакваме силни снеговалежи, особено по високите полета. По-силно изразени ще бъдат в западна България. В този период очакваме падане на температурите до минус 14 градуса. Най-високи температури за месец декември 2022 ще се движат между 5 и 9 градуса, а най-ниските ще са от минус 10 до минус 15 градуса. Студено време. Снежната покривка по планините ще е удобна за ски. На много места в страната ще я посрещнем със сняг.

Вирни се горе