ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА РАК НА КОЖАТА В НАЧАЛОТО НА ЛЕТНИЯ СЕЗОН ОРГАНИЗИРА РЗИ

ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА РАК НА КОЖАТА В НАЧАЛОТО НА ЛЕТНИЯ СЕЗОН ОРГАНИЗИРА РЗИ

На 23 юни 2023 г. Регионалната здравна инспекция организира кампания за профилактика на рака на кожата. Прегледите ще се проведат в сградата на РЗИ от д-р Десислава Николаева, специалист по кожни и венерически болести и специализант в Аджибадем Сити Клиник УБАЛ Токуда. Цената на прегледа е 25 лв., след предварително записване на телефон 0301/ 58930.

Ракът на кожата е едно от най-разпространените онкологични заболявания, а заболеваемостта му нараства по-бързо, отколкото при всеки друг вид рак. Излагането на ултравиолетовите лъчи на слънцето играе основна роля в развитието му. Рискът е особено голям, ако сме изгаряли тежко на слънце няколко пъти през детството си. Хората, които работят навън, като селскостопански работници, градинари и строителни работници, също са в повишен риск от немеланомен рак на кожата.

Все пак по-голямата част от случаите могат да бъдат предотвратени и успешно лекувани, ако бъдат открити рано. Затова са важни редовните прегледи на бенките и образуванията по кожата, които са ключът към откриване на промени – предупредителни знаци за развитие на рак. От съществено значение е да оглеждаме кожата си и да провеждаме редовни дерматологични прегледи.

Ежегодното посещение при дерматолог включва преглед на кожата от главата до петите, включително и най-малките белези и израстъци, внимателно проучване за евентуални промени в цвета, формата и размера на бенките и проверка за други необичайни образувания или изменения. Този процес е бърз, неинвазивен и може да спаси живота ни.

Нека не забравяме, че самите ние играем съществена роля в превенцията на рака на кожата. Да се погрижим за нея при излагане на слънце, като:

използваме слънцезащитен крем с фактор най-малко 30;

носим шапки и дрехи, които покриват тялото;

избягваме директното излагане на слънце в периода 10:00 – 16:00 часа през месеците от май до септември.

Вирни се горе