Професионалното изпепеляване и идеята на младите дами от един клуб за смислен живот и правене на добро

 Професионалното изпепеляване и идеята на младите дами от един клуб за смислен живот и правене на добро

Един час лекция. Още един час отговори на въпроси. През цялото време лекторът прав и в движение близо до слушателите в салона. Приготвената маса на сцената остана неизползвана. Абсолютна тишина. Във въздуха кръжат тревожни въпроси, открити истини, провокиращи факти да се съвземем, търсене на изход. Темата е „Синдромът на професионалното изпепеляване“. Лекторът – психиатър, акад. проф. д-р Дроздстой Стоянов с една дълга характеристика на качествата му на учен, преподавател, вдъхновяващ да мислим как да сме полезни на себе си, на семейството, а и на обществото.

Събитието бе в читалище „Кирил Маджаров“ в смолянския квартал Устово, организирано от Екатерина Станчева, поредна впечатляваща проява на новосъздадения Първи дамски клуб за развитието на община Смолян. Въведението беше на пиано от Светла Гергьовска, а заключението – изпълнения на детския цигулков ансамбъл на презвитера Юлияна Атанасова.

Стефка Пекова – старша медицинска сестра на Отделение по педиатрия в МБАЛ “Братан Шукеров” – гр. Смолян, и главна медицинска сестра на Специализирана болница за рехабилитация в Рудозем, представи темата и лектора : „Чувствате ли, че стресът ви идва в повече? Притиснати сте от ангажименти и в повечето време живеете в страх, дали ще успеете да стигнете навреме или да изпълните работата в срок. Пренебрегнали сте дори собствените си нужди, а всичко трудно се получава. На всичкото отгоре сте изтощени и уморени. Загубили сте умението да почивате и трудно се възстановявате. Нашият клуб като своеобразно училище по човечност покани една личност с изключителен опит и познание по темата за професионалното изпепеляване, за чието съществуване преди време никой не е предполагал. Благотворително той прие нашата покана. 39-годишният психиатърът акад. проф. д-р Дроздстой Стоянов, известен и в света, е най-младият професор в България и учен със забележителни трудове по тази тема, наричан още от студентите си „Красив ум“.“

Младият професор провокира мисленето, чувстването, смисъла за вина и достойнство с назоваване, формулиране на обстановката, в която живеем и се трудим, въвлечени от нуждата за препитание или от стремеж за изява. Причините за професионалното изпепеляване, обяви той, се появяват през втората половина на 20 век в Европа, а по-късно и при нас с навлизането на новите технологии за контакт и интензивната комуникация между хората, явяващи се като стероси /не те оставят намира/. Също и пазарните капиталистически обществени отношения, които постоянно изискват увеличаване на вложените усилия от работещите, а в същото време липсва адекватно възнаграждение. Това обезценява човека, води го до неудовлетвореност, до емоционално изтощение, до постоянен стрес. Има и правила за справяне, посочи професорът-психиатър, макар да разбираме, че в наше време са трудно осъществими, но са от огромно значение за реализацията на каквото и поприще да сме. Човек трябва да си изгради емоционална интелигентност /мотивация/, да има социална интелигентност – да даваш, колкото си взел, и да вземаш толкова, колкото си дал, иначе оставаш дълбоко разочарован. И нещо също важно – е моралната интелигентност: да разбираш, че хората не са ни длъжни, а ние сами сме длъжни на себе си за правилен и добър живот.

Една такава среща неминуемо води до преосмисляне на себе си, позицията, в която си, на робското търпение в наши дни и нуждата от себехармония, на безкритичната вяра и свободата да бъдеш себе си и пр., и пр. И макар че изводът беше: „ Съществуваме на ръба на хаоса“, някак си остава топло чувство, че има супер специалисти в професията си, които могат да те хвърлят в „кладенец“, правейки паралел на научите обяснения с нашия живот, но ти откриват надеждата. Много е радостно, че този Първи дамски клуб за развитие на община Смолян се е заел да подпомага смислените потребности на хората от всички възрасти, да работи за общото добро на града и общината.

За благодарност от името на присъстващите Мария Гиневска-Байчева подари на акад. проф. д-р Дроздстой Стоянов двутомника на баща си Христо Гиневски „Историята на Устово“ с пожелание за нови полезни срещи.

Росица Примовска

Вирни се горе