Проф. Ружко Челебиев и Асен Трампов представят изложба „75 години”

Проф. Ружко Челебиев и Асен Трампов представят изложба „75 години”

Смолянските художници проф. Ружко Челебиев и Асен Трампов ще представят ретроспективна изложба „75 години” в Клуба на културните дейци, на 3 ноември от 18 часа в изложбена зала „Петър Стайков”. Експозицията е по повод 75-годишнините на именитите смолянски художници.

rujko

Проф. Челебиев е роден на 30 януари 1948 г. в Смолян. През 1967-а завършва Художествената гимназия „Илия Петров” в София, а през 1973 г. – Националната художествена академия „Николай Павлович”. С преподавателска работа се занимава от 1984 г, а от 2002 г. е професор в катедра „Стенопис“ на НХА, където преподава композиция и живопис. Едва ли има смолянчанин или гост на града, който да не се е възхищавал на неговите мозайки в обществените сгради в родопския град – в Община Смолян, в Областната управа, в Младежкия дом, в Профсъюзния дом, в Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен.

Асен Трампов е роден на 15 февруари 1948 г. в гр. Смолян. Завършил е ВИИИ „Николай Павлович“ специалност: Дървопластика и скулптура при проф. Асен Василев. Има участия в национални и регионални изложби на Представителствата на СБХ в България. Има множество монументални реализации в частни и обществени сгради. Негови произведения дърворезба има в доста кметства в областта: в Златоград, в смолянските села Могилица, Буката – дърворезбата в ритуалните зали е негово дело, както и в Община Смолян в кметски кабинет. Има творби в частни колекции в Македония, Гърция, България. Сега работи като уредник отдел „Скулптура“ – Художествена галерия – Смолян.

Вирни се горе