Проф. Рачев: От вторник избухва късната есен

 Проф. Рачев: От вторник избухва късната есен

От вторник нататък избухва късната есен. До края на месеца ще бъде топло. Това прогнозира в ефира на bTV климатологът проф. Георги Рачев. По думите му температури над 20 градуса няма да са изненада около 22 октомври. „Ноември също „може да ни изненада с хубаво време“, добави той.

„Падналият вчера сняг в планините ще се стопи, а снежна покривка, подходяща за ски може да очакваме около Коледа, но шофьорите не трябва да бавят смяната на летните гуми“, предупреди проф. Рачев.

В краткосрочен план: „През следващите няколко дни в България ще вали, очакват се количества от 40-50 литра, но съвременно добре разпределени през денонощието, което пълни реките, но разливите не са много големи“, обясни климатологът.

„Причината за валежите в трети добре оформен средиземноморски циклон, който връхлита Балканите и специално Гърция. Особено тежко ще е положението в Ксанти, Александруполис и Атина в тежката ни съседка“, посочи той.

У нас този циклон ще засегне Южна и Централна България, а в събота и неделя ще има много валежи в източните части на страната, а след това ще се изтегли на изток през Черно море.

Вирни се горе