Проф. Пламен Киров: Датата 2 април е най-подходяща за избори

Проф. Пламен Киров: Датата 2 април е най-подходяща за избори

Датата 2 април е най-подходяща за предсрочни парламентарни избори. Това каза в ефира на bTV конституционният съдия проф. Пламен Киров.

„Няма конституционно основания за продължаване на дейността на един парламент, който е извървял цялата процедура по член 99 от Конституцията.

След като и третият мандат за сформиране на правителство завърши без успех, президентът днес би трябвало, след връщането на мандата от БСП, да определи датата за изборите, да разпусне народното събрание и да назначи ново служебно правителство“, обясни той.

Проф. Киров обясни още, че не бива да се разтеглят срокове за действията на президента при такава политическа ситуация. Според него не е далеч моментът, когато член 99 от Конституцията ще бъде преразгледан, т.е. „действията на държавния глава ще бъдат разписани не по дни, а по часове“. Границите на добрия политически тон отдавна са преминати, допълни още той.

Проф. Пламен Киров допълни, че в момента процедурата е разтеглена на четири месеца, т.е. всеки следващ президент можело да я „разтегли като дъвка и до шест месеца или една година“.

Конституционният съдия обясни още, че няма никакъв шанс за отлагане на предсрочните парламентарни избори във времето и нито липсата на хартия, нито предстоящите великденски празници трябва да се използват като някакво извинение.

„Като че ли 2 април е по-подходящата дата, 26 март не е подходящ, защото сменяме часовото време – да не се получи объркване. Другият вариант е да отидем чак след Великденските празници, което е удължаване на живота н това Народно събрание с повече от месец“, каза още проф. Киров.

Вирни се горе