ПРОФ. ПАНТЕВ: НЯМА КАК БЪЛГАРИН ДА НЕ ПОДКРЕПИ ПРОЕКТА „ПИЛОН РОЖЕН“

ПРОФ. ПАНТЕВ: НЯМА КАК БЪЛГАРИН ДА НЕ ПОДКРЕПИ  ПРОЕКТА „ПИЛОН РОЖЕН“

Известният историк и член-академик на Световната академия „Платон“ адмирира инициативата на Фондация „Наследство в бъдещето“

„Няма как истински българин да остане безучастен и да не подкрепи проекта „Пилон Рожен“. Това заяви проф. Андрей Пантев, който адмирира инициативата на Фондация „Наследство в бъдещето“ за издигане на Паметник на обединението на Роженските поляни. Известният български историк, член–академик на Световната академия „Платон“ подкрепя каузата за издигане на българския национален флаг в Родопите и се включва в Обществения комитет на националната кампания за монумента на българското знаме.

Паметникът на Обединението - 111-метровият пилон на Роженските поляни ще извиси българското знаме на рекордна световна надморска височина от 1430 м. В основата му ще бъде вградена капсула на времето и плоча от мрамор, изобразяваща картата на България, с послания към бъдещите поколения.

Проектът се реализира изцяло с дарения от българи в страната и чужбина и е подкрепен от видни общественици, творци, спортисти, учени, успешни представители на различни професии. Националната дарителска кампания „България заслужава!“ е под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

„Отечеството е като майката. Добро, лошо, то е най-съществената част в нашия живот“, сподели още известният български историк проф. Андрей Пантев. Той припомни, че Паметникът на свободата (Паметникът Шипка) е построен също с дарения по идея на ветерани опълченци. Началото на техническите проучвания за строежа е през 1926 г., а изграждането приключва през 1930 г.

„Събираме средства за изграждането на Паметник на обединението, вече имаме подкрепата на местната власт от област Смолян“, обяви в края на 2022 г. управителят на Фондация „Наследство в бъдещето“ Симеон Караколев.

Пълна информация за Национална дарителска кампания „България заслужва!“ може да се намери на www.pilon.rozhen.bg, като през сайта може да се направи и дарение за каузата. Набраните средства, както и дарителите – физически и юридически лица, се публикуват всяка седмица.

Вирни се горе