Проф. Николай Витанов: Още в края на август по 3000 случая на коронавирус дневно

 Проф. Николай Витанов: Още в края на август по 3000 случая на коронавирус дневно

”1600 случая на ден от 23 август, а за края на месеца – 3000. Удвояват се случаите на 8-10 дни”, прогнозира математикът проф. Николай Витанов. ”Към края на следващата седмица ще има зони в червено по Националния оперативен план. Мерки мисля сега са взети само в Пловдив и Плевен. Има си план, за съжаление той не се изпълнява”, смята той.

“Бургас, Пловдив, Пазарджик и Велико Търново са областите, в които се очаква увеличение на броя на заразените с коронавирус”, прогнозира математикът пред bTV.

“В тези области има масивен внос на вируса отвън, което ги дестабилизира. Второ, там индикаторите за смяна на тренда достигат критична стойност, тоест има възпламеняване на дифузно разпространение на вируса”, поясни той.

Относно четвъртата вълна от COVID, която е основно със заразени с Делта варианта на вируса, той обясни, че много зависи от мерките, които бъдат взети.

“Може би не повече от 2-3 седмици ще бъдат пиковите стойности. При нас ще дойдат септември. Време е за действия”, категоричен бе проф. Витанов.

По думите му сега вирусът е по-заразен от миналата година. “Има един милион ваксинирани, половин милион преболедували, но 5,5 млн. души у нас нямат никаква защита”, каза проф. Витанов.

Вирни се горе