Проф. Кехайов представя България на тържествата по случай 30 годишния юбилей на ордена на лекарите на Албания

Проф. Кехайов представя България на тържествата по случай 30 годишния юбилей на ордена на лекарите на Албания

Президентът на ЮЕМФ – проф. Андрей Кехайов е единственият представител на България на тържествата по случай 30 годишнината от създаването на Медицинската Асоциация на Албания, които се провеждат в столицата на Албания – Тирана от 7 – 10 юни 2024г.

Орденът на лекарите на Албания е една от четирите медицински организации –учредители на Югоизточно Европейския Медицински Форум през 2005г. –организацията на лекарите от Югоизточна Европа, която обединява 24 медицински асоциации.

В събитието участват официални представители на държавни и местни институции на Албания, медицински асоциации от Югоизточна Европа, ръководители и членове на Световната медицинска асоциация, Постоянният комитет на европейските лекари и др.

Участниците в тържествата бяха посрещнати от Президента на Ордена на лекарите на Албания – д-р Фатмир Брахимай. В рамките на работната програма на честванията Главният секретар на СМА – Д-р Отмар Клойбер и проф. Андрей Кехайов – Президента на ЮЕМФ участваха в работна среща по официална покана на г-жа Албана Кочиу – Министър на здравеопазването и социалната защита на Албания. По време на срещата бяха обсъдени въпроси свързани с предизвикателствата на съвременното здравеопазване и ролята на съсловните организации за изграждане на ефективни здравни структури в Западните Балкани за утвърждаване на здравни политики в интерес на всички граждани за ефективни и качествени здравни услуги и миграцията на медицински специалисти.

В рамките на тържествата Проф. Андрей Кехайов се срещна с ръководството на Ордена на лекарите на Албания на която бяха обсъдени редица въпроси за насърчаване на двустранните отношения, здравното обучение и квалификацията на младите лекари, перспективите за съвместни дейности в различни сфери на здравеопазването. Проф.Кехайов представи информация информира за предстоящия 13-и Международен медицински конгрес на ЮЕМФ, който ще се проведе в периода 4- 8 септември 2024г. в Будва, Черна Гора.

Вирни се горе