Проф. Кехайов: Предизвикателство е обединяването на организационните структури и науката, но само така можем да постигнем полезни резултати за здравеопазването

Проф. Кехайов: Предизвикателство е обединяването на организационните структури и науката, но само така можем да постигнем полезни резултати за здравеопазването

Предизвикателство е обединяването на организационните структури и науката, но само така можем да постигнем полезни резултати за здравеопазването. Това заяви проф. д-р Андрей Кехайов, председател на Югоизточно- европейски медицински форум (ЮЕМФ) при откриването на Дванадесетия международен медицински конгрес. Той акцентира, че формирането на политики не може да стане без правилен обществен дебат, в който е нужно да участват представители на медицинските съсловия и неправителствените организации. „В дните на форума трябва да дадем пример за открита дискусия на международно ниво“, посочи още председателят на ЮЕМФ.

Дванадесетото издание на събитието събира близо 400 делегати от 25 страни от Европа и САЩ. В него участват представителите на българските национални и регионални институции, международни организации и медии.

Конгресът е оценен от Европейския акредитационен съвет за непрекъснато медицинско образование с 16 кредита, което е максималната възможна оценки. „Всички присъстващи имат възможност да се обучават, а непрекъснатото обучение е ключов елемент в здравеопазването“, заяви проф. Кехайов.

Представителите на международните организации и чуждестранните делегати ще дадат информация за най-актуалното, което се случва в сферата на здравеопазването, в техните страни. „Ние ще чуем най-значимото на европейско ниво, от най-подготвените специалисти“, коментира председателят на ЮЕМФ.

В тазгодишното издание на събитието се включват и студентски организации, което е пример дори и за европейските структури“, информира проф. Кехайов. И уточни, че с включването на младите медици се засилва акцентът върху темата за миграцията на лекарите. По думите му нужно е последователно и институционално да се работи, за да се направи възможно запазването на лекарите в българската здравна система и всеки да получава своето достойно възнаграждение. Той подчерта, че оптимизираното и ефективно управление на системата е сложен процес, който изисква висок професионализъм и компетенции.

„ЮЕМФ е уникален проект, който създадохме с ясната идея, че ще бъде полезен за всички в сферата на здравеопазването и ще продължи да се разраства и в следващите години“, заяви проф. Кехайов. И коментира, че е пример за промяна и развитие.

Форумът продължава с научна програма включваща дискусии по актуални теми свързани с имунологията, кардиологията, репродуктивното здраве и болката.

Вирни се горе