Проф. Кантарджиев: До края на ноември очакваме първи случаи на опасен за новородени и възрастни вирус

Проф. Кантарджиев: До края на ноември очакваме първи случаи на опасен за новородени и възрастни вирус

До края на ноември случаите на респираторни инфекции ще се увеличават, както в момента имаме случаи на метапневмовируси, на риновируси, на аденовируси, а до края на ноември очакваме и първите случаи на поява на респираторен синцитиален вирус, който е опасен за новородените и за много възрастните хора. Той прави тежки пневмонии и усложнения

Това съобщи за БНР проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни паразитни болести. Той допълни, че през месец октомври заради топлото време случаите на Covid - 19 са намалели.

"До края на ноември трябва да очакваме и първите случаи, в Европа вече ги има, на сезонен грип. Тази година сезноният грип според Центъра на контол на заболяванията Стокхолм, се смята, че ще бъде H3N2, по това, че първите случаи, които ги имаме в Скандинавието и Западна Европа, са на този подвариант на грипа. Този подвариант го има в противогрипната ваксина и не очакваме нещо изненадващо. Очакваме по-бавно да се развие грипната епидемия отпреди Covid, очакваме и увеличаване на ковидните случаи.

Вирусът, който претърпя много мутации стана доста несмъртоносен. Когато един причиняващ епидемично разпространение на заболяването микроорганизъм е слабо смъртотоносен, той е генетично много различен Това прави изненадите с появата на някои негови мутации и това прави фактът, не че не действат ваксините, но действат много по-слабо. Докато, когато микроорганизмът е генетично разнороден, не така опасен, ваксините предпазват от тежко разболяване", поясни проф. Кантарджиев.

Вирни се горе