Проф. Гетов: ЕМА разглежда две лекарства срещу COVID-19. За България ще има, но е скъпо

Проф. Гетов: ЕМА разглежда две лекарства срещу COVID-19. За България ще има, но е скъпо

Два медикамента в борбата срещу COVID-19 предстои да бъдат одобрени от Европейската агенция по лекарствата. Те имат ефективност над 80%, но вероятно ще са налични в първото тримесечие на 2022 г. Лекарства ще има и за България заради общоевропейска доставка. Медикаментите обаче са скъпи. Въпросът е кои от тях да го получат и дали да бъдат безплатни.

Това стана ясно от думите на българския представител в ЕМА проф. Илко Гетов в ефира на Българската национална телевизия.

“Има много държави, които са ги поръчали, разрешени са за спешна употреба в САЩ, резервирани са количества и не трябва да разчитаме на тях. България е поръчала достатъчно количества от тези лекарства. Включваме се и към обща доставка на пероралните средства, които ще се договарят от ЕС. Но това не отменя необходимостта от ваксинация”, посочи още проф. Гетов.

Едно от двете лекарства по думите му се произвежда от Pfizer/BioNTech. Според Гетов това е доказателство, че компанията продължава да работи в посока справяне с COVID-19, а не просто печелене на пари от ваксинация.

“Тези лекарства струват много. Това са скъпи молекули, огромни инвестиции. Българските граждани ще имат достъп до тях. Въпросът е кои от тях да го получават – дали тези, които не могат да се ваксинират, дали тези, които имат пробив във ваксинацията, къде и от кого да се предписват, кой да ги заплаща. Това са въпроси, които да се решат на национално ниво. Не знам дали и как могат да бъдат безплатни. Това е работата на експертните съвети към МЗ, това е работата на новия парламент, ако е нужна нова и спешна промяна в законодателството. Трябва да се намери най-разумният вариант така, че това, което имаме, да се употреби правилно. Един здрав човек, който подлежи на ваксинация да твърди, че няма да се ваксинира и след това обществото да плати 1500-2000 лева за пероралната му терапия, не е справедливо”, посочи още проф. Гетов.

Към момента са проведени клинични изпитвания във фаза 2-3. Данните показват над 50% ефективност при всички случаи. Всичко ще бъде описано в продуктовата информация. Медикаментите ще могат да се използват и при лечение на деца в определени случаи. Това обаче ще се уточнява с експертите.

Вирни се горе