Проф. Гетов: До края на годината вероятно ще имаме лекарство срещу COVID-19

Проф. Гетов: До края на годината вероятно ще имаме лекарство срещу COVID-19

По всяка вероятност до края на годината ще имаме лекарство срещу COVID-19. Вече имаме препоръка от ЕМА за използване на някои моноклонални антитела самостоятелно или в комбинация. Работи се върху някои антивирусни препарати, които също да се използват специфично. Някои лекарства, които до момента са разрешени за други заболявания, също се проучват и има данни, че повлияват коронавируса. Това заяви пред bTV проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

„Тези лекарства няма да се продават в аптеките, те ще се прилагат само в болнични условия, те ще влязат в съответните протоколи, трябва да бъдат доставени в държавите членки и чак тогава да бъдат налични“, уточни той.

Според проф. Гетов в някакъв следващ етап ваксините ще станат задължителни.

„На фона на данните, че България е на първо място по смъртност от COVID-19 в ЕС, мисля, че мерките са разумни и навременни. По-строгите мерки зависят от всички нас и така, както вървим, ще има и такива“, смята той.

По думите му хората, които са ваксинирана януари-февруари, могат да бъдат спокойни, защото ваксините срещу COVID-19, които са одобрени на територията на ЕС, работят. Те противодействат и срещу „Делта“ варианта с малко по-ниска степен на ефикасност.

„Можем да бъдем спокойни, не е необходимо всяка седмица да си тестваме наличието на антителата“, каза още проф. Гетов.

Вирни се горе