Проф.Георги Михайлов: Ние от БСП настояваме за достъпно и адекватно здравеопазване за всеки

Проф.Георги Михайлов: Ние от БСП настояваме за достъпно и адекватно здравеопазване за всеки

Още в първия ден на 49-ото Народно събрание трябва да се постави въпросът за строежа на детската болница

„В тази политическа обстановка България се нуждае неистово от работещ парламент, от редовно правителство и от доверие между политическите сили.” Това заяви водачът на „БСП за България” в Смолян проф. Георги Михайлов по време на дебат в ефира на БТВ.

Като лекар той посочи, че БСП предлага фундаментални промени в лекарствената политика. „Огромната част от средствата се доплащат от българските граждани. Затова предлагаме безплатни лекарства за децата до 14 години. Като педиатър, аз изпитвам тъга, че от времето, когато бях млад специалист, детският контингент у нас беше над 2 млн., а сега е от 1 млн.”, каза проф. Михайлов.

Той обърна внимание и на това, че е нужно достъпно здравеопазване за българските граждани. „Почти 50% от гражданите смятат, че не получават качествена медицинска помощ в болничните заведения. Трябва промяна на болничния ресурс”, каза социалистът.

И допълни, че още в първия ден на новото Народно събрание трябва да се постави въпроса за строежа на детската болница. ”Нужна е промяна на отношението към детско и майчино здравеопазване, а освен да си говорим за бъдеща детска болница, трябва най-накрая да започнем да я строим” категоричен беше проф. Михайлов.

По думите му идеята с мобилни линейки в областите не би могла да сработи заради липса на кадри. „Нужна е национална система, която да регламентира заплащането на медицинските кадри. Докато няма отношение на общините, ние можем да гласуваме с консенсус в Народното събрание дотации за болниците, но това не решава същностните проблеми. Затова в програмата си ние издигаме националното здравеопазване като основен приоритет”, заяви той.

На финала проф. Георги Михайлов заяви: „Ние настояваме за достойно възнаграждение, възможност за израстване на медицинските кадри и достъпно здравеопазване за всеки. А, за да се случи това, призоваме българските граждани да гласуват с номер 1 в бюлетината.”

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе