Проф. д-р Мариана Мурджева: Препоръчително е определени рискови групи да получат втора бустерна доза от иРНК ваксина

Проф. д-р Мариана Мурджева: Препоръчително е определени рискови групи да получат втора бустерна доза от иРНК ваксина

Проф. д-р Мариана Мурджева е завършила Медицински университет - Пловдив, специалност медицина и магистратура по здравен мениджмънт. Има специалности по микробиология и по клинична имунология, както и защитена дисертация върху имунологичната толерантност. Професор е по имунология при МУ-Пловдив, началник на Лаборатория по Микробиология при УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив и ръководител на Катедрата по Микробиология и Имунология при МУ-Пловдив. От 2019 г. е ректор на МУ-Пловдив. Главен координатор е на Експертния съвет по клинична имунология при Министерството на здравеопазването. Отличена от Районна колегия на Български лекарски съюз - гр. Пловдив за лекар на годината за 2021 г. Носител на наградата „Проф. д-р Константин Чилов“ за 2021 г. Професионалните й интереси са в областта на антибиотичната политика, механизми на бактериална резистентност, автоимунитет, имунни дефицити.

Проф. Мурджева, какво предполагате, че ще бъде развитието на пандемията в следващите месеци?

Новата вълна вече е в ход. Нарастващият брой на случаите е доказателство за това. Доказани са два варианта на Омикрон, които предизвикват инфекцията – ВА.5 и наскоро - ВА.4. Първата особеност при тях е, че са по-заразни и се предават по-бързо. Според повечето анализатори тази вълна, обаче, не е толкова обезпокоителна по отношение на тежестта на протичане на заболяването и заетостта на болниците. И това очертава втората характеристика на сегашната вълна - инфекцията протича по-леко, с по-малко усложнения, болничното лечение, вкл. и в интензивни отделения, е по-рядко, а смъртните случаи са с по-ниска честота в сравнение с предишната вълна. От тук следва и третата особеност – по-ниската заетост към момента на интензивните и неинтензивните отделения маркира факта, че здравната система не е заплашена сериозно. Но не трябва да забравяме, че вирусът непрекъснато мутира и вероятността да се появят нови варианти не е за пренебрегване. В Индия се проследява нов подвариант - ВА2.75, който е заразил немалка част от населението на страната.

Разрешиха поставянето на 4-та доза или по-точно - втори бустер. Какво бихте препоръчали за нея?

Научните данни показват, че силата и продължителността на постваксиналния имунитет при COVID-19 намаляват след 4-я месец, което означава, че имунната памет трябва да се опреснява. Дори и след преболедуване, имунният отговор не е дълготраен. Приложените бустерни дози помагат на имунната система да възобнови продукцията на специфични антитела и имунни клетки срещу вируса и да поддържа готовност за адекватна реакция при среща с живия вирус. Доказано е в многобройни проучвания, че ваксинирането срещу SARS-CoV-2 остава най-сигурният начин за предпазване от сериозно боледуване от COVID-19, усложнения и лечение в болнични условия. Използваните ваксини срещу COVID-19 защитават и при тежко боледуване след заразяване с BA.5 – подвариант на Омикрон, който владее и нашата страна в момента. Този вариант, както и BA.4, се различават от предишните, тъй като поради промените в него може да заобиколят имунния отговор. Въпреки това бустерна доза от ваксина срещу COVID-19 предпазва от тежко боледуване в продължение на няколко месеца.

Препоръчително е определени рискови групи да получат втора бустерна доза от иРНК ваксина (най-рано 3-4 месеца след първа бустерна). Такива рискови групи могат да бъдат описаните в препоръките на ECDC и EMA от 6 април т.г. - имунокомпрометирани, с отслабен имунитет, които при предишна ваксинация са имали субоптимален имунен отговор след поставяне на ваксина; и възрастни над 80 години, поради стареенето на имунната система и повишен риск от тежък COVID-19 . Някои страни препоръчват втора бустерна доза и на възрастни над 60 години. Аз бих добавила и че лицата с хронични сърдечно-съдови, неврологични, белодробни, чернодробни, бъбречни, онкологични заболявания и бременните са уязвими групи, поради повишения риск от тежко протичане на COVID-19 и възможни усложнения. При тях вероятността да се стигне до хоспитализация е по-голяма.

С какво бихте препоръчали да се ваксинират хората в рискови групи и кога?

Състоянието за ваксинация и рисковете за нежелани реакции следва да се преценяват от лекуващия лекар. Ваксинацията се провежда в сравнително добро здраве, без данни за остра инфекция или терминално състояние. Всички налични в страната ваксини са подходящи за ваксиниране. Най-много наличности в момента има от иРНК ваксините.


Материалът е част от серия публикации в рамките на инициатива „Ти решаваш“, обединяваща лекари, вирусолози, имунолози, общопрактикуващи специалисти, учени, преподаватели и други специалисти в общо усилие да се предоставя вярна и правдива информация относно развитието на COVID-пандемията, методите за предпазване, последствията от прекараната болест и други теми, които биха помогнали за вземане на истински информирано решение. Инициативата напълно уважава правото на всеки човек сам да се информира и сам да вземе важното решение дали да си постави ваксина или не, като единствено ще предоставя надеждна, проверена и научна информация.

„Ти решаваш“ е инициатива на БЧК, по програма „Дейности в отговор на COVID-19 в България”, финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез Глобалния апел на Международната Федерация на Дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

Вирни се горе