Проф. д-р  Георги Михайлов към жените: „Жената е по-съвършеното същество на земята“  

Проф. д-р  Георги Михайлов към жените: „Жената е по-съвършеното същество на земята“    

„Осми март е един от най-свидните празници, който се спомням още от моето детство и който го свързвам с моята майка. Винаги в нейния образ съм виждал това, което човек иска да има“. Това каза проф. Георги Михайлов – водач на листата на БСП в Смолянски избирателен район на импровизирано тържество  в гр.Смолян  посветено на  Международния ден на жената 8-ми март. В  организираната от Обединение на жените в БСП  срещата участваха почти всички кандидати от листата на  Коалиция „БСП за България“

С топли думи на почит , уважение и респект към жените се обърна проф.Михайлов: „От живота на моята майка, като участник във войната в Корея, съм разбрал, че това, което една жена може да сътвори и това което тя може да даде, никое друго живо същество на земята не може да направи. Затова винаги казвам на моите студенти, че по-съвършеното същество на земята е жената.“  каза още проф. Михайлов и цитира стихотворението „Посвещение“ на Веселин Ханчев, с което поздрави родопчанки с празника. В кратка историческа ретроспекция той подчерта  че  условията на живот и  правата на жените в България  не винаги са били историческа даденост. До 1944 година не всички жени са имали избирателни права. През 1927 г. се дават права само на жените, които имат семейство да гласуват, но не могат да бъдат избирани. През 1937 година се дават права и на жените, които са навършили 21 години, да гласуват, но също не могат да бъдат избирани. До края на 40-те години на миналия век правата на жената в България са  били силно ограничени.  В световен аспект историята на този празник е много тъжна. Тя започва с манифестация на обезверени и съсипани от тежките условия на труд жени в Чикаго на 8 март 1908 година. След това на 8 март 1917 г. жени въстават срещу ужасяващи условия на труд в царска Русия, за което биват разстреляни. Едва през 1965 година ООН приема като официален празник 8 март. „Радвам се, че 8-ми март остана като празник, който не може да бъде изтрит, не може да бъде подчинен на друга мода. Това си е празник на достойната българска жена за което ви  поздравявам  най-сърдечно. В знак на благодарност искам  да се поклоня пред вас, защото вие сте хората, които сте дали живота на нашите деца, вие сте хората, които са го запазили и вие сте хората, които сте отстоявали този живот и ще го отстоявате и за в бъдеще и като майки, и като съпруги, и като баби. Без вас света няма да се върти така както ние искаме и затова ние искаме този свят да се върти правилно“, каза още проф. Георги Михайлов.  

В унисон с празничното настроение,  участниците в срещата засипаха проф.Михайлов с въпроси свързани с неговата лекарска практика, с битието му на дългогодишен депутат и с належалите  проблеми в здравеопазването. Той отговори подробно на всички въпроси и призова участниците в срещата    да подкрепят кандидатите от БСП в предстоящите парламентарни избори.

jeni 

Гласувайте с № 1 в бюлетината за „БСП за България“! Да! Можем!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе