Проф. д-р Андрей Кехайов: Неправилното разпределение на средствата пречи да се вдигнат лекарските заплати

    Проф. д-р Андрей Кехайов: Неправилното разпределение на средствата пречи да се вдигнат лекарските заплати

Общински, държавни и частни лечебни заведения предизвестиха, че няма да могат да обезпечат началните заплати, заложени в груповия трудов контракт, в случай че не се покачат цените на клиничните пътеки. До какво ще докара това и какви са решенията – отговорите от проф. доктор Андрей Кехайов от Югоизточно-европейски медицински конгрес.

Това без подозрение ще докара до огромен проблем. В момента има несъответстващо държание на синдикатите, още не е подписан груповият трудов контракт. КНСБ и „ Подкрепа “ какво ще предложат?

Причината да не могат да бъдат вдигнати заплатите е погрешно систематизиране на средствата - лечебните заведения нямат пари. Цените на клиничните пътеки би трябвало да бъдат нараснали.

Има тежки регионални диспропорции при разпределението на различни болници. Нормално ли е един лекар да взима 2 000 лева, а един директор - 20 000 лв.?

Аз съм привърженик на заплащане за дейност. Лекарите трябва не да получават заплата, а да се плаща за извършена дейност.

Това че някой получава 40 000 лв. не е проблем - казусът е, че другите взимат доста малко.

Причината за миграцията в България е базов въпрос. Отговор трябва да намерим незабавно. Ние изнасяме капитала си. Ние поддържаме Германия и други страни с най-ценния си капитал.

Цялото интервю вижте тук:

Източник: euronewsbulgaria.com

Вирни се горе