Проф. д-р Андрей Кехайов: Надявам се да съм дал своя принос за развитието на Родопите

Проф. д-р Андрей Кехайов: Надявам се да съм дал своя принос за развитието на Родопите

Няколко години “Анри 64” беше най-големият данъкоплатец в Смолянска област, казва собственикът в интервю за "24 часа"

Проф. д-р Андрей Кехайов, д.м.н., е роден през 1964 г. в с. Козарка, Смолянска област. През 1991 г. завършва Медицинския университет в Пловдив и започва работа като хирург в болницата в Рудозем. Едновременно с кариерата си като лекар и преподавател развива и бизнес в родния си край.

  • Проф. Кехайов, вие сте хирург и управител на фирма, как съчетавате медицинската работа и бизнеса с горива?

  • С отговорно отношение към пациенти и клиенти, с уважение, лоялност, търпение и намиране на оптимални и работещи решения. Това важи и при бизнеса, и при лечението. И пациентите в болницата, и клиентите на фирмата ни го оценяват. Ние се развиваме, учим и искаме да бъдем по-полезни за хората и обществото като цяло.

  • ЕТ “Анри 64” е регистрирана в Смолян и започва дейността си през 1994 г., 3 години след като завършвате медицина и ставате хирург. Не ви ли стигаше натоварването в операционната зала?

  • Натоварването в операционната зала е зареждащо, вълнуващо. Когато спасяваш човешки живот, няма по-голямо удовлетворение от това. Като лекари ние сме близо до хората, до страданието, оздравяването, смъртта, виждаме и оценяваме преходността на живота. Виждаме как в един миг всичко се преобръща и вярвам, че почти всички или по-голямата част от нас имат отговорно към обществото отношение.

Сигурен съм, че голяма част от лекарите могат да бъдат и успешни и лоялни работодатели, общественици, управленци. Не само защото ежедневно спасяват човешки живот, а и защото са надраснали мимолетното желание за бързо и лесно печелене на пари. Въпросът е дали искат да си причинят това. Да жертват и малкото си свободно време за развитие на нещо друго извън специалността, било то бизнес, обществена организация, управление и прочее. За успешно лечение и успешен бизнес са необходими правилна диагноза, решение, действие, време за възстановяване при спазване на предписания и правила.

  • Каква е основната дейност и как се разви фирмата през годините?

  • Постепенно се разви дейността на фирмата ни, с много упорита работа, с надеждни и лоялни партньори. Смея да кажа - и с взети повече правилни и по-малко грешни решения.

Основната ни дейност е продажба на едро на горива за отопление, горива за моторни превозни средства, масла, акумулатори, гуми и инертни материали.

Една от важните стъпки в развитието на нашата фирмата е доверието от страна на собствениците на “Приста Oйл” и възлагането на дистрибуторски права да доставяме технологични масла за големи предприятия в страната.

Коректното поведение и отношение към клиентите и лоялността към производителя е единен процес, който както “Приста Ойл”, така и клиентите оценяват.

След това станахме доставчик и дистрибутор на “Видахим”, разширихме номенклатурата на предлаганите стоки и пазарното си присъствие.

Следващата стъпка беше изграждане на дистрибуторска мрежа. Фирмата разшири пазарите си и стана еталон за добро партньорство и лоялност.

В процеса на общуване с клиентите фирмата налага и предлага индивидуален подход и комплексно обслужване. Партньорството задължава да поддържаш дългосрочни отношения, основани на максимална надеждност. Наред с високо качество и индивидуални подходи това е една от главните цели на фирмата.

Следващата стъпка е изграждане на собствени бази, закупуване на оборудване, машини и съоръжения и организиране на модерни технологични и логистични процеси на работа и общуване. През годините фирмата е реализирала значителни инвестиции в закупуването на машини и инструментална екипировка, необходими за дейността є. Процесът по разширяване на дружеството се състои в откриването на бензиностанции в Смолян, Златоград, Панагюрище, Неделино, Баните, Средногорци, Първомай, Пловдив и на други места.

Част от спечелените от тази дейност средства инвестирахме в придобиването на собственост в региона, например върху печатница в Смолян, транспортната фирма “Автотранспорт-Мадан”, в Златоград.

Фирмата е собственик на една от най-големите бази за инертни материали в Смолянска област. Поема дистрибуцията на българските акумулатори, произвеждани от “Монбат”, а от 2015 г. е акционер в холдинга “Монбат груп” и винарска къща “Левент”.

Всичко това ни даде увереност, че можем да имаме лоялни и успешни партньорства с най-големите фирми в бранша. Така станахме изпълнител по договори за доставка на горива в цялата страна, включително на министерства, общини, училища, общински и частни предприятия.

  • Кога разбрахте, че сте успешен бизнесмен?

  • Когато си дадох сметка, че съм отговорен за работата и хляба на 120 човека в тази фирма, когато прегледах списъците със стотици наши лоялни клиенти, когато работим директно с най-големите фирми в бранша “Приста Ойл”, “Нефтохим”, “Монбат”, “Лукойл”, ОМВ, “Петрол” и много други.

Признание за нас като компания с потенциал бе и поканата от собствениците на “Приста Ойл” да стана член на борда на директорите.

Този успех не бихме достигнали без квалифицирани и верни сътрудници.

Радвам се, че при нас работят истински професионалисти, които притежават необходимите познания и дългогодишен опит, за да могат да предлагат на нашите клиенти високо качество и сигурно партньорство.

От основаването си до ден днешен ЕТ “Анри 64” няма рекламации и неизпълнени договори.

Догодина фирмата ще празнува 30 години от създаването си и съм щастлив, че през тези години имах възможност да подкрепя личности за тяхното развитие в спорта, в културата. Бяхме най-големият данъкоплатец в Смолянска област за няколко години. Мисля, че фирмата е дала своя принос за развитието на Родопите.

  • Паралелно с търговския бизнес развивате и хуманитарните си цели. Не спирате професионалното си развитие като лекар. През 2002-2009 г. сте председател на Българския лекарски съюз. Пишете научни трудове, участвате в симпозиуми. Почетен член сте на Македонската, Грузинската и Украинската медицинска асоциация. Отличен сте от Световната медицинска асоциация и Министерството на здравеопазването на България за приноса си към световното здравеопазване. С какво още се занимавате?

  • Създадохме сдружение “Югоизточноевропейски медицински форум”, което ежегодно обединява забележителни лекари от Европа и света, давайки им платформа за дискусия по проблемите в здравните системи и методите за разрешаването им.

Имам публикувани над 250 статии за стратегическия мениджмънт на здравеопазването, здравната политика, управлението на риска в болничната помощ и други, в т.ч в журнала на Световната медицинска асоциация. Събрах трудовете си в 8 монографии. Издадохме и първия Алманах на българските лекари общественици, отдавайки им своето признание и почит. Надявам се това издание да вдъхне на нацията ни още малко самочувствие, вяра и гордост.

  • За какво мечтаете, професоре?

  • Като родолюбец бих казал, че мечтая българите да живеят щастливо и гордо в една от най-красивите държави. Като бизнесмен - да продължаваме да се справяме с ежедневните предизвикателства, да запазим коректността си и да се развиваме. Като общественик - за развитие на държавата. Като преподавател - за будни студенти. Като баща и съпруг - за здраве.

На читателите пожелавам здраве и отдаденост. С тях всичко се постига. Само трябва да решите в какво искате да вложите вашите знания, умения, ресурси и най-важното - време. Не забравяйте, че то е ограничено и е постоянно намаляваща величина. Използвайте го разумно.

И ще завърша с това, с което завършва Алманахът на лекарите общественици: “На тази наша България всеки трябва да даде нещо от себе си!”. Нека всеки да даде нещо от себе си и дано и аз съм го дал!

Вирни се горе