Проекти с поглед към миналото и мисъл за бъдещето

 Проекти с поглед към миналото и мисъл за бъдещето

В последния месец на годината, споделяме емоции и резултати за някои от изпълнените проекти чрез МИГ Кирково-Златоград по иновативната мярка 7.5.1 на МИГ. Тя е насочена към съхраняване на културното наследство и популяризиране на природното богатство на територията на Община Кирково и Община Златоград. Такъв е и проекта „К3 Ултрамаратон“ на Сдружение „К3 Ултра“. Проект „с мисъл за бъдещето“. Защото чрез него виждахме и спортен дух, и желание за победа, и толерантност, и екипност, и доброволчество, и Кауза! През дните на Маратона – състезатели, доброволци, организатори, спонсори, зрители бяха Приятели! Приятели, които се радваха, наслаждаваха и усмихваха. Които споделяха своите впечатления, снимки и усещания. Които бяха „взели със себе си“ частица от Златоград и Родопите, която да пренесат към дома си. И да очакват с нетърпение датата на следващия К3 Ултра в Златоград – 17.09.2022 г.

Маратонът К3 Ултра се провежда за трети път и има амбициите да стане традиционен през месец септември. Трасетата на К3 са с дължини 23км, 53км и 85 км, и през настоящата година по тях премериха сили 680 участника от 10 държави, сред които както известни състезатели, така и много любители. 90 ученика участваха в петкилометрова дистанция. За състезателите се грижеха 160 доброволеца. В маршрутите на маратона се редуват възхитителни гледки и участъци. Те включват изкачване до връх Голям Тюлпан, скално-култов комплекс Божи мост, Лебедови езера, крепостта Устра, светилище Белото Камене, параклисите Св. Атанасий, Св. Екатерина и св. Константин и Елена и много природни забележителности. По време на състезанието, бегачите имат възможност да минават по граничната бразда между България и Гърция, както и да се насладят на зареждаща музика от родопската гайда на подкрепителните пунктове. Чрез проект „К3 Ултрамаратон“ по мярка 7.5.1-Съхраняване на културното и природно наследство на територията на МИГ Кирково – Златоград“, бяха изработени рекламни материали, флаери и транспаранти, а за участниците – персонални медали и тениски.

В обръщението от името на организаторите, Емилия Цонева – Управител на Сдружение К3 Ултра, обобщи впечатлението от Маратона: Третото издание на К3 УЛТРА вече е в историята. Беше топло, слънчево, емоционално и наситено с прекрасни гледки. Ние, организаторите, искаме да БЛАГОДАРИМ на всички участници в събитието: на нашите бегачи, за които правим К3 УЛТРА; на нашите спонсори и партньори, без които нямаше да можем да се справим; на нашите доброволци, които със своите добри сърца и широки усмивки изпълниха К3 УЛТРА със смисъл! Благодарим на всички, че се срещнахме в Златоград, че създадохме незабравими спомени и направихме ЗАЕДНО третото издание на златното приключение на България по-добро от предишните! Бъдете здрави, приятели, и се гответе за К3 УЛТРА 2022! “Учим се от миналото, живеем в настоящето и създаваме нашето бъдеще” е наименованието на друг от проектите чрез МИГ Кирково-Златоград, изпълнен от Средно Училище „Никола Вапцаров“- Бенковски. По проекта се създадоха два тематични клуба – „Клуб на младия самодеец" и „Клуб на младия еколог“. Младите самодейци, съвместно с техните ръководители, са ангажирани с проучвания, разучавания и изпълнение на местни културни традиции, обичаи, народни песни и танци, характерни за региона. За реализирането на тази клубна дейност по проекта се закупиха 30 комплекта мъжки и дамски народни носии, 3 гайди и 1 синтезатор. Община Кирково подкрепи инициативата, като подобри облика на музикалния кабинет, който вече създава атмосфера за развитие в областта на музиката. Вторият клуб, наречен Екоклуб „Орел“, работи по дейности и кампании, свързани с изследване и опазване на природното наследство. За него бяха осигурени компаси, консумативи и предметни награди за еко-състезанията. Екоклуб „Орел“ със своите инициативи представи по нетрадиционен начин местното природно богатство. Много хора научиха за причудливите скални феномени край Бенковски и Кушла: – Гъбата и Крокодила; Слонът и Лъвът – Божи мост; Дупчения камък; Костенурките; Пещерите и…..много други. Споделяме написаното от ученичката Радисвета Карджова:

Стъпиш ли веднъж на таз земя

сърцето си завинаги оставяш там.

Тя пленява те с неземна красота,

от магията на древността си завладян.

«Гайдата – от траките, до днес» е проект на Сдружение «Дельо хайдутин» Златоград, с ръководител Тодор Кайков. По проекта гайдарският състав при сдружението организира два концерта. Първият бе в Златоград, по време на майските празници. Съпроводен от беседа за историята на гайдата и демонстрация на изработка на родопска каба гайда, представени от гайдаря Петър Янев и майстора Костадин Илчев. Вторият концерт бе на територията на Скално – култовият комплекс „Каменният град“ в община Кирково и съпроводен с открит урок на тема: „Природните скални феномени и тракийски светилища – част от местното природно наследство. Участваха туристи, ученици, вкл. група от португалски младежи. Проведе се в Деня на Съединението на България, и даде възможност магията на родопската каба гайдата, величието на природата и мистиката на тракийските светилища да обединят в едно, за да осигурят на зрителите незабравимо усещане. Това са само три от изпълняваните девет проекта чрез МИГ Кирково-Златоград по иновативната мярка 7.5.1 за популяризиране на културното наследство и природно богатство. Предстои да видим и продуктите на Местни инициативи за развитие за «Красиво Старцево», на Сдружение за социална интеграция за «Златната кухня на Родопите», на НЧ Искра с. Долен за популяризиране на кукерите, на НЧ «В.Левски» за културната идентичност, на Общините в Кирково и Златоград за подобряване на туристическа инфраструктура, изграждане на туристическа маркировка и възстановка на празници. Надяваме се чрез тях да почувствате енергията на организаторите и емоцията на участниците. Да усетите как съхраняването на живата памет и традициите, на материалните и природни обектите се вписва в цялостния облик на всяко населено място от нашата територия.

Настоящата публикация е в рамките на Споразумение №50-41/27.04.2018 на МИГ Кирково-Златоград.

Вирни се горе