Продължават изследванията на минералната вода в Рудозем

Продължават изследванията на минералната вода в Рудозем

Пробите и изследванията на находището на минерална вода в #Рудозем продължават, съобщи пред БТА кметът на града Румен Пехливанов. Изследванията за състава и качествата на минералната вода са част от процедурата по издаване на сертификат с балнеологична оценка на находището. Чешма с минерална вода в центъра на Рудозем е на разположение на местните жители.

Първоначалните изследвания показват почти неутралност на водата – pH 7.19 и съдържание на магнезий, калий, метасалицилова киселина, хидрокарбонатни съединения и др. След издаване на оценката ще стане ясно какво приложение би могла да има в балнеологията. Община Рудозем подготвя наредба, с която да се регламентира редът на ползване на минералната вода. Находището е публична общинска собственост с утвърден дебит на експлоатация.

Отзивите от местни жители, които точат от минералната чешма в града, са добри, хората обясняват, че водата оказва положителен ефект върху проблеми с периферната нервна система и опорно-двигателния апарат, уточняват от Община Рудозем.

Вирни се горе