Продължават дейностите по проекта „Клуб "Светлопис" - място за развитие на любителското фотографско изкуство в сърцето на Родопите” в библиотеката

Продължават дейностите по проекта „Клуб "Светлопис" - място за развитие на любителското фотографско изкуство в сърцето на Родопите” в библиотеката

Младият фотограф Даниел: "Фотографията може да покаже, колко е красив света"

Регионалната библиотека в Смолян през септември м.г стартира изпълнението на проект „Клуб "Светлопис" - място за развитие на любителското фотографско изкуство в сърцето на Родопите”. Днес, няколко месеца по-късно младите фотографи ежеседмично се обучават да снимат професионално, под вещото ръководство на един от най-известните смолянски фотографи Сашо Сарандалиев.

Проектът ще се реализира в рамките на 16 месеца с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество” на Министерството на културата.

От стартирането на проекта до момента е проведен демонстрационен ден за привличане на нови членове, закупено е ново оборудване, което включва фотоапарат, компютър, мастиленоструен принтер и фотографски консумативи. Те се използват в практическите занятия на младите светлописци и за отпечатване снимки за изложбите .

Срещите на членовете от клуба са ежеседмични и се провеждат по предварително набелязана програма, включваща теоретични и практически занятия. Те ще приключат в края на м.юли 2023г. До момента са осъществени две от заложените в проекта изложби : „110 години от освобождението на Родопите” и „Коледа – обичаи и традиции”. Предстоят изложбите - „Смолянски творци – фотоочерци, фоторепортажи, фоторазкази” и „Смолянският фолклор и Костадин Илчев – ръководител на „101 каба-гайди”.

"Чувствам се много приятно, много добре, когато посещавам кръжока. Разтоварвам се, когато снимам. Научавам много нови неща за фотографията, които могат да ми бъдат полезни в доста сфери. Г-н Сарандалиев често ни казва, че за всяка професия фотографията е необходима, така че ще ми бъде полезно участието в кръжока", сподели пред SMOLYANNEWS.COM една от най-активните светлописци Симона Молова.

"Фотографията може да покаже, колко е красив света. Учи ни да работим в екип, доставя ми истинско удоволствие. Най-много обичам да снимам природата, цветята, а най-трудно се снимат хората, защо ние трябва да има казваме как да позират, за да станат снимките по-добри", разказва Даниел. Най-малкият фотограф е Владислав. Той също с голям ентусиазъм посещава клуба. Казва, че се е научил да снима и с голяма страст и любов създава качествени, красиви фотографии.

Дари е момичето с много заложби. Пее, снима, играе волейбол. За нея фотографията е изкуство, разказва пред екипа ни тя.

Работата в кръжока продължава, споделя Сашо Сарандалиев. "Тепърва ще се запознаваме с историята на фотографията, самият процес на работа, ще работим в лабораторията към библиотеката, която е изцяло оборудвана и показва пътят от черно-бялата фотография, тръгнала преди 180 години до днес", каза Сашо Сарандалиев. Желанието на всички е да достигнат до върха, а именно създаването на самостоятелна изложба. За сега само Симонка има една малка такава изложба, допълни известният фотограф.

В рамките на проекта ще бъдат отпечатани 100 бр. фотоалбуми, събрали най-добрите фотографски материали, създадени по време на проекта, както и моменти от реализирането му.

Одобреният бюджет е на стойност 9 897,70 лв. от които 100% са осигурени от НФК. Направлението, в което ще се фокусират проектните дейности е възстановяването и устойчивото развитие на любителски фотоклуб „Светлопис”, създаден през 2020г. към отдел „Изкуство” на библиотеката. SMOLYANNEWS.COM е партньор по проекта.

foto

vsichki

saranda

Вирни се горе