"Продължаваме Промяната" в Смолян: "Трябва да има стабилно правителство, за да се вземат големи решения и да се правят големи реформи"

"Продължаваме Промяната" в Смолян: "Трябва да има стабилно правителство, за да се вземат големи решения и да се правят големи реформи"

Автобусът на промяната пристигна в Смолян

Слънце и много симпатизанти посрещнаха в Смолян съпредседателите на „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА“ Кирил Петков и Асен Василев. По традиция заедно с кандидатите за народни представители от 22 МИР-Смолян се срещнаха със симпатизанти и граждани на Смолян, а акцент в разговорите бяха проблемите в здравеопазването, инфраструктурата, рудодобива в региона, туризма и образованието.

"Това, което чухме на площада в Смолян от една страна беше много оптимистично – хората наистина вярват, че промяната ще дойде с нашия отбор, познават хората, родом от тук. От друга страна усетихме огромни проблеми, които наистина им тежат. Най-големият проблем е обезлюдяването, децата и внуците им са извън България. Много възрастни дами ме питаха, какво можем да направим, за да върнем хората обратно. Второто нещо, което по-младите хора казаха,че искат една истинска стратегия за туризма, която да включва Смолян, като спирка от общата стратегия за региона. Искаме да усетим, че държавата стои зад тази стратегия. Третото нещо е за здравеопазването. Чухме, че местната болница не успешно обхваща по-тежките казуси, което означава, че трябва да се ходи до Пловдив, което пък отнема време и понякога се изпускат хората по пътя, посочи Кирил Петков.

" Препитанието, работата, връщане на младите хора, което е свързано с болницата и образованието. Няма как да докараме младите хора тук, ако те се притесняват, че образованието в Смолян не е на ниво. Така, че това са общите проблеми, които за съжаление ги виждаме във всички градове в България", категорични са от “Продължаваме Промяната”. “Видяхме подкрепа от хората и надежда. Промяната започваме с местни хора в листата, като Михаил, които милеят за своето родно място”, каза Кирил Петков.

На въпрос на Smolyannews com как се решава проблем, като здравна,социална и икономическа криза Кирил Петков заяви, че най-важното нещо е да сме сигурни, че съществуващия среден и малък бизнес няма проблем да работи. Това означава да му махнем цялата тежест, която я има в момента, което пак е свързано с корупцията. Тези хора не трябва да се притесняват, че имат малък бизнес, не трябва да се притесняват от местната власт, от държавните институции, те трябва да им помагат, а не да ги спират.

Второто нещо – работните места – да мислим за нови инвестиции в региона, но това да не са общи приказки, а да видим съществуващите заводи, кои са техните доставчици, които могат да дойдат до тях. Едно е да кажеш, елате да инвестирате в Смолян, защото е много красиво, друго е да кажеш,елате да инвестирате в Смолян, защото е много красиво и най-големия ви клиент е в съседната ви врата.

Третото – туризма – говорихме, че не е най-актуално да се направят мега проекти тук, трябва да се фокусираме върху малките семейни хотели под една обща стратегия. Те са с висока добавена стойност, включват природосъобразен туризъм, така че те са местната сила на района,зави Петков.

“Трябва обаче да се стига лесно до тук. Чухме няколко свидетелства от първо лице, как са дадени пари за пътища, но пътища няма. Стигането от Пловдив е голям проблем, пътя до границата е направен, но пък от гръцка страна не е завършен. Другото, което искам да добавя е,че доста хора споделиха, че като се започне от начина, по който се отпускат пенсиите, до начина, по който работи ТЕЛК, за хората в неравностойно положение – няма справедливост в системата, което ги притеснява. Даже не толкова, че няма пари, колкото справедливост. Това е нещо,което с обща помощ можем да решим. Трябва да спрем изтичането на ресурс, така че да се построят пътища, да се построят болници, да има спешна помощ и т.н., но от друга страна да се възстанови и тази справедливост в системата,за която хората говорят”, каза от своя страна Асен Василев.

"Говорихме с двама младежи тук в Смолян, единия е инвестирал сам и направил музей, така възстановява историческото наследство на Смолян. Такива хора трябва да се поощряват с финансиране, което да им дава възможност да разширяват своя бизнес. Младите хора, които искат да останат трябва да им се помогне и институциите като Фонда за иновации, Българската банка за развитие, европейските фондове трябва да са насочени именно към такива хора, каза Петков.

Водачът на листата на “Продължаваме Промяната” Михал Камбарев заяви,че две трети от населението са или в София или в чужбина. "Баща ми също беше за известно време навън, видя, че там не е неговата среда и пожела да се върне тук и да остане. Как ще ги върнем хората – с привличане на нови инвестиции. Срещнахме тук млади хора – предприемач, дама, която е микробиолог, срещнах и други хора, които организират безплатна ИТ академия в Смолян. Това са все важни за младите хора инструменти, които ни помагат да сме един с друг и да правим неща, които да се случват. В Серафимово се видях с хората, които правят фестивала. Започват да се оформят едни малки местенца в Родопите, които да привличат младите. И аз имам не малко приятели, които си родиха деца, бяха в София и се върнаха в Родопите, за да им е по-спокойно,каза Камбарев.

Кирил Петков бе категоричен,че тази промяна не се случва на макро ниво, с четката хоп – хоп и това е. Случва се с много малки пилотни проекти.

В отговор на въпрос относно евросредствата, които не достигат до хората, Асен Василев посочи, че не е въпрос до кои региони ще стигнат тези пари, а дали ще стигнат до хората или ще изтекат в пясъка. Защото видяхме, че не само тези средства, а и всичките наши данъци изтичат в пясъка. Видяхме,че за нещо, което струва 8 млн. лева плащаме 32 милиона, за нещо, което струва 100 хиляди, плащаме 2 милиона. Хората ни разказваха как оборудване за болница, което струва 300 хил.лв. е купено за 1,2 млн. лв., каза Василев.

На въпрос за проблемите свързани със здравеопазването, както и кадровото обезпечаване, съпредседателите бяха категорични,че изтичат много пари в сферата на здравеопазването, но и кадровия проблем трябва да бъде решен на държавно ниво. Малките болници трябва да бъдат място за специализация, а университетските да бъдат за определен стаж, с други думи да има ротационна програма. По-важното е да спрем тази невероятна разлика между директори на болници и младите служители. Ние не можахме да повярваме с Асен, че има болници, които губят в момента пари, а в същото време директорите им получават по 90 хил. лв. на месец. Това докато го има няма какво да си говорим. Затова, решихме да има съотношение 1 към 10 или 1 към 20. Ако сте директор и искате да получавате 90 хил. лв., трябва сестрата да получава 9 хиляди лева заплата. В противен случай трябва да си коригирате вашата заплата, ако искате да работите със здравната каса. Ако сте частна болница това е съвсем друго. Ние сме решили да ги спираме тези кранчета. А,за тези пясъци, за които Асен спомена е хубаво да имаме и независима прокуратура да ги прегледа. Започваме от там, категоричен беше Петков.

На въпрос, ше има ли след изборите стабилно правителство, Асен Василев отговори,че силно се надяват и ще работят да има стабилно правителство, защото България си е парламентарна република и без парламент няма как да се вземат големите решения и да се правят големите реформи.

"Ние нямаме его, дошли сме да свършим работа. Ще говорим по най-конструктивния начин в едни евентуални преговори и нещо, което е много важно за нас е не коя партия колко манданти има в едно правителство, а всяка партия да даде най-добрите си кандидати за всяка позиция и да се направи един избор между кандидатите на база капацитет. Това е единствения начин една коалиция да има наистина успешно правителство, а не наши и ваши хора, партийни квоти и т.н., заяви Петков.

По отношение на програмата за саниране , Асен Василев посочи,че до колкото му е известно, в Плана за възстановяване има заложени доста средства за тази програма,така че тя трябва да продължи. "Не мисля,че ни очаква финансова криза, а що се отнася до инфлацията в България, тя е основно внос. Очакваме инфлация от еврозоната между 3 и 5 %. България, знаете че се движи от 0,5 до 1 % над това, защото използваме повече горива и оттам инфлацията е по-голяма. Много неща сме преживели, не очаквам, че ще преживеем големи катаклизми през януари, коментира Василев.

Запитан защо избра да се включи в проекта “Продължаваме Промяната” водачът на листата в Смолян Михал Камбарев отговори цитирам: “Заради възможността да си отгледам семейството в държава, която ми харесва”.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе