Продължаваме Промяната направи Смолян първата област в страната с инвестиционен екип

Продължаваме Промяната направи Смолян първата област в страната с инвестиционен екип

Още през май, тази година, се сформира инвестиционен екип в Областна администрация Смолян, по идея на Михал Камбарев, който си партнира добре с тогавашната областна управа в реализирането на този проект. Коалиция „Продължаваме Промяната“ финансира консултантски услуги от доказан експерт в сферата на инвестициите, който да обучи кадрите, които областния управител Емил Хумчев назначи.

Според Камбарев един от основните проблеми на региона е именно липсата на работни места. „Това пречи хората да искат да се реализират тук.“, споменава той.

„Областта крие прекрасни възможности за развитие на бизнес, и то не само в туристическия сектор. Да, проблемът със свързаността е значителен, но имаме планове и за неговото решение. Родопите са чудесно място за развитие на бизнес, особено що се отнася до дигитален сектор, медицински услуги, производство, еко земеделие, а защо не и иновативните сектори, които в момента са в подем, като например космически технологии? Много хора, които ценят чистотата, природата, простора, свободата, с радост напускат големите градове и се връщат в Родопите. Това е само малка част от секторите, които могат да бъдат в основата на преобразяването на облассттта ни в едно прекрасно място за живот. Така наречената деурбанизация, която се наблюдава не само у нас още от началото на пандемията, е социален феномен, от който със сигурност Родопите трябва да се възползват!“

Камбарев акцентира върху прогресиращия демографски срив в областта. Според него липсата на привлекателни професионални оферти и миграцията на хората са взаимно свързани.

„Много хора заминават да работят в чужбина, поради липса на поминък в област Смолян. Това обаче далеч не значи, че нямат желание да се приберат обратно. Проблемът е, че не виждат алтернатива за професионално развитие. Трябва да се работи сериозно в тази посока да направим областта атрактивна както за инвеститори, така и за родопчаните, които са потърсили пътя си другаде. Създаването на екип насочен към намирането на инвестиции е само първата стъпка.“, смята водачът на листата на ПП в Смолян.

kambarev

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.

Платена публикация!

Вирни се горе