Признателност към заслугите на Величка Пачеджиева - една успяла родопчанка

Признателност към заслугите на Величка Пачеджиева - една успяла родопчанка

Признателност към заслугите на Величка Пачеджиева - една успяла родопчанка, събра в Споделеното женско пространство нейни роднини, приятели, колеги, ученици, комшии и представители от институции. Думите не достигаха, за да се опишат нейните заслуги за развитието на Смолян и Родопите. Толкова мили спомени, толкова запомнящи се истории, такъв изблик на възхищение от нейните качества – рядко се случват в днешно време. Справедливост, решителност, амбициозност-това са думи, които писателя Георги Гривнев каза, че й прилягат.

Имаше и сълзи – от хубавите споделени спомени, от радост, от удовлетворение, от тъга. Научихме за Самуил Каварджиев-нейн признателен ученик, работещ в Чикаго, който има статии за любимата си учителка и казва: „Аз винаги съм се възхищавал от нейната човешка доброта, от нейната всеотдайност към обществото и нейния математически ум и професионализъм. В живота й господстват християнските добродетели.“ https://www.bulgaria21.net/2012/11/kavardjiev-god-land-chicago/

frend

Нейна близка ппиятелка Златка Рашева сподели спомени и призова: „Трябва да се говори за достойните хора-такива, като Величка Пачеджиева!“

Васка Зидарова нейна сестра сподели, че е щастлива да има такава сестра – Величка Пачеджиева е кръстена на баба си Велика от Писаница, която е била ятак на много партизани от региона и е наследила нейния бунтовен и закрилнически характер.

sister

През цялото време на екран оживяваха спомените чрез прожектирани снимки от живото на именитата родопчанка, които будеха вълнение и възхищение.

Милка Матушева-Директор на Държавен архив Смолян призова да бъдат предадени нейни ценни документи, за да бъдат съхранени за поколенията.

pache

Спомени през сълзи споделиха внука й Сава и дъщеря й Теодора, които учредяват в нейна памет стипендия на ученик, показващ висок успех по математика. „Дано тоя ученик върви по нейния път, но със свои стъпки. И ако отиде по-далеч, това да бъде нейната небесна награда“. Така се е случило с Атанас Василев-първият носител на тази стипендия.

Коментарите не стихваха, всеки искаше да каже своите думи на преклонение и възхита от личността на Величка Пачеджиева. Разговорите продължиха до късно вечерта.

grivnev

Вирни се горе