Приют за пернати домашни любимци е настанен в къща в родопското село Соколовци

Приют за пернати домашни любимци е настанен в къща в родопското село Соколовци

Етаж от къща в смолянското село Соколовци е превърнат в приют за папагали. Собственикът на птичия приют Огнян Геров се грижи за 11 големи папагала, които са оставени от досегашните им собственици. Стопаните ги дават на приюта, като най-често се изтъква причина, че не могат да се грижат повече за птиците или заминават някъде. Един от гласовитите обитатели на приюта, например, малко какаду е оставено от стопаните, след като не са успели да се справят със своенравната птица, обяснява Геров.

Изоставените домашни любимци са приютени в къщата в Соколовци, а сегашният им стопанин ги възстановява и осигурява грижи за тях напълно безплатно. Той следва каузата да подслонява и възстановява птиците в продължение на години. Първите птици в приюта са донесени от чужбина, впоследствие и семейства от различни райони на България оставят птиците си в Соколовци, убедени, че папагалите са в добри ръце. Геров подарява папагали на хората, които пожелаят да се грижат за пернатите. Около 15 птици са напуснали къщата в Соколовци досега, след като им са намерени нови стопани. Сред обитателите на приюта е сляп папагал, който е бил отглеждан първоначално в Чехия.

Почти всички какаду говорят по малко, обяснява Огнян Геров. Своенравното какаду, което така и не намерило общ език с предишните собственици, в Соколовци може да бъде чуто да пее и разказва приказки, но само когато е в настроение.

Пернатите обитатели в къщата на птиците в Соколовци имат немалка издръжка. Около 30 - 40 кг плодове и зеленчуци са необходими месечно, 30 кг специализирана храна и още толкова покълнала, обяснява стопанинът им. Проблем за приюта си остава липсата на ветеринарни лекари за птици в района, предаде БТА.

Вирни се горе