Приятели на КДК посетиха легендарния полис на древността Троя

Приятели на КДК посетиха легендарния полис на древността Троя

Тридневна екскурзия, организирана от КДК, отведе тридесет и трима приятели на културата в Мала Азия, за да се срещнат с легендарната Троя, сътворила най-красивата легенда за любовта (между Парис и Елена) и станал жертва на най-жестоката война (Троянската).

Маршрутът към древния полис минава през знаменити места, свързани с българската и европейската история – Одринската крепост, Галиполи, най-дългия висящ мост в света, открит през м. март т.г., свързваш Европа с Азия през Дараданелите, Чанаккале, древногръцките митове и легенди, троянските поля, над които още кънтят мечовете на Богоравния Ахил и Шлемосияйния Хектор. Минава през мечтата на Шлиман, свързала завинаги бъдещето с миналото...

Когато човек стъпва върху историческите камъни, под сянката на троянския кон, чува как вятърът нашепва древни напеви в памет на героите от Троянската епопея (1300 – 1200 г. пр. н.е). И застанал пред Скейската порта, няма как да не изтръпне пред мировата скръб, изпълнила очите на цар Приам, излязал да поиска от Ахил тялото на сина си Хектор, за да го погребе. Българинът мармидонец отказал, завръзал жертвата за своята колесница и три пъти обиколил града, влачейки я върху окървавената пръст.

Въздействието на Омировия епос е толкова силно, че холивудската звезда Брат Пит, изиграл ролята на Ахил във филма „Троя”, бил принуден да проси „милост” за убийството на екранния си противник (Хектор) и подарил троянския кон на общината в Чанаккале. Днес той е една от многото забележителности на турския град, кацнал на азиатския бряг на Дарданелите.

Спомените са красиви, защото са незабравими!

КЛУБ НА ДЕЙЦИТЕ НА КУЛТУРАТА – СМОЛЯН

Вирни се горе