Приемните семейства в област Смолян са 55

 Приемните семейства в област Смолян са 55

На територията на област Смолян има 55 приемни семейства, в които има настанени 51 деца. В едно от семействата се оглеждат две деца. Това каза в интервю за Агенция "Фокус“ Петя Пампорова – директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане“ – Смолян. От началото на годината, пет от семействата полагат грижа за деца с различна степен на увреждане. Съответно семейството е преминало през различни модули на обучение и подкрепа и грижа за деца с различна степен на увреждане и различни дефицити. Най-много приемни семейство, които отглеждат деца в ниска възраст, има в община Рудозем – 22 семейства, поясни Пампорова.

Не всички деца, които влизат в приемни семейства, стават автоматично деца за осиновяване. Тези деца се отглеждат там докато биологичното семейство си стъпи на краката и може да си вземе детето. Тоест част от децата от приемна грижа впоследствие се реинтегрират в биологичното си семейство“, обясни Пампорова.

Тя уточни, че приемните семейства преминават първоначално и периодично през обучения и супервизия и са наясно, че тези деца няма как да ги осиновят. За да може да се осинови детето, то трябва да е вписано в регистъра за кандидат-осиновители. А самите приемни семейства са обучени да полагат временна грижа към това дете.

По отношение на това, какво се случва с децата след като навършат 18 години, Пампорова посочи, че децата, които завършат училище, влизат в обществото и част от тях имат връзка с биологичните си семейства и по един или друг начин се свързват с тях.

Вирни се горе