Приеха Бюджета за 2022 година на Община Рудозем

Приеха Бюджета за 2022 година на Община Рудозем

Интервю с кмета на Община Рудозем Румен Пехливанов

Г-н Пехливанов, приехте бюджета на общината за 2022 година. Разкажете ни накратко за това с какви средства ще оперирате през настоящата година?

Да така е, миналата седмица на своя заседание Общински съвет Рудозем прие бюджета на общината за 2022 година. Мога да кажа, че това е един изключително труден за изпълнение бюджет, защото средствата които са ни предвидени от държавата не достигат в нито една от сферите. Примери много, но ще дам само три: Средствата предвидени за образование не достигат, поради факта че на национално ниво са увеличени общо с над 13% но когато се прави преразпределения между общините при нас реално за сферата на образованието пристигат 8%, а само заплатите им са увеличени с над 12%. Дефицитът не е ясно откъде ще се финансира. Вторият проблем, който мога да идентифицирам е свързан с изключително несправедливото разпределение на общата изравнителна субсидия между общините в република България. На национално ниво са определени 15% увеличение за тази година. В същото време разпределено по съответните показатели за общините ние получихме 6 процента, Или вместо 190 хиляди повече, получихме 60 хиляди лв. Само за месец януари и февруари увеличението в разхода за горива и електроенергия е повече от тази сума. Това означава, че в никакъв случай няма да ни стигнат средствата до края на годината и не знам как ще успеем да изпълним бюджета. Друг сериозен проблем са средствата за капиталови разходи, поради факта че много много бързо цените на всички строителни материали нараснаха драстично, а обектите, които са започнати са договорени по цени от преди една две или три години. Това създава изключителен проблем за фирмите и за нас като възложител.

Също така няма никакво увеличение на средствата за зимно поддържане Тук е мястото да отбележа, че общината получава субсидия само за общински пътища, но не и за вътрешните улици. Миналата година ни бяха намалени с 60000 лв средствата, а тази година няма никакво увеличение, въпреки драстичното увеличение на цените на горивата и на инертните материали. Например пясъка от 15 лв е станало 36 лв без ДДС за кубик.

Какво да очакваме в сферата на инфраструктурата? Как върви изпълнението на текущите проекти?

По отношение на инфраструктурата тази година ще се довършват започнати вече проекти и ще се разплащат изпълнени такива. От започнатите проекти бих отбелязал довършването на парка пред болницата, завършване на ремонта на улица Васил Левски в град Рудозем, тръбопровода за минералната вода, улица Капитан Петко Войвода и това което имаме да свършим на централния паркинг, моста и пространствата на бившия пазар или бившата автогара. Също така ще бъдат завършени проектите, които се финансират по Програмата за развитие на селските райони, а именно: улица Трамповска в село Чепинци и улица Стефан Стамболов в град Рудозем. Към момента имаме яснота относно тези улици, които ще разплатим, на които бяха извършени текущи ремонти през миналата година, а тези които ще се довършват през тази. Също така очаквам да видим какво ще се случи с търга за водопровода Рудозем – Елховец. Също така сме подали проекти и в МРРБ за вътрешни водопроводни мрежи на населените места Елховец, Чепинци, Витина, Мейково, Грамаде и Оглед. Това са всички възможни места където тази година ще бъдат евентуално ще бъдат извършвани някакви строителни дейности. Освен ако по някакви механизми не успеем да осигурим финансиране и за други пътища, улици, канализационни и водоснабдителни системи.

От първи април детските градини стават безплатни. Вашият коментар по темата какъв е?

Детските градини станаха безплатни от първи април за родителите, но в крайна сметка все още не е ясно кой ще плати сметката, защото средствата които са предоставени от държавата на общината за да станат детските градини изцяло държавно финансирани са недостатъчни. Така че тук все още стои въпросът дали са наистина безплатни или просто се прехвърли още една сметка да я плаща общината. Би следвало когато държавата определя, че нещо ще се случва тя да финансира изцяло и и тази дейност, но поне към момента имаме сериозен дефицит там и очакваме на актуализацията да видим дали ще се случи нещо допълнително. Искам да отбележа с облекчение и задоволство факта, че аз повече от 8 години настоявам за това детските градини да станат безплатни и най – накрая това стана факт.

Тази година се очертава да има поевтиняване на храната за учениците във всички училища на територията на общината. Така ли е?

Да наистина за тази година се очертава да има поевтиняване на храната във всички училища на територията на общината. Нещо, което беше политика на общински съвет от последните години, но по една или друга причина гимназията в Рудозем отказваха да изпълняват волята на избраните общински съветници, а именно да имаме поевтиняване за всички деца. Искам да призова всички родители на ученици в гимназията в Рудозем да се възползват от тази възможност, защото колкото и малко да е поевтиняването все пак децата ще получават прясно приготвена качествена храна за която ще имате съответното намаление.

Как премина дебата по приемане на бюджета в общински съвет?

Не бих казал че имало дебат в общински съвет, защото нито на заседания на комисии нито на самото заседание по приемане на бюджета имаше някакви дебати или предложения. Имаше единствено въпроси по време на комисии, на които аз и цялата администрация сме дали достатъчно адекватни и пълни отговори за всяко едно число в проекта за бюджет. Но тъй или иначе, предложения не постъпиха никакви. Нито на публичното обсъждане, нито на заседанията на комисиите. За съжаление трябва да кажа че за поредна година отново опозицията в общински съвет гласува против или въздържал се за бюджета на общината въпреки, че не направиха нито едно предложение за промяна. Решението се прие с гласовете на съветниците от ДПС. Ако не беше приет бюджета, това щеше да означава да не мога да функционират нормално нито общинската администрация, нито кметствата, нито детските градини или някой от другите основни системи на общинско ниво. Ето защо искам да ги поздравя и да им благодаря. Това се случи и при приемане на решението за финансиране на обектите чрез финансовия механизъм от Фонд ФЛАГ. Тогава имаше големи дебати, много спорове, много популизъм от страна на опозицията, но от днешна гледна точка това решение беше изключително правилно. То спести близо 4 милиона лева на жителите на община Рудозем и в същото време обектите са на път да бъдат финализирани. С това решение изпреварихме събитията и рязкото повишаване на цените на строителните материали.

През последните дни сте обект на сериозна атака в социалните мрежи от страна на кмета на село Чепинци. Ще направите ли коментар по темата? На какво мислите, че се дължи това поведение?

Да, така е и обяснението, което имам за себе си е много просто. Предстоят избори през следващата година и явно някой от сега започва да се готви за тях. Не искам да оправдавам по никакъв начин грешки на администрацията, мои персонални или на фирмите, които работят, но мисля, че нещата се случват нормално. И ако кмета на Чепинци беше присъствал поне на една оперативка в последната една година щеше да знае, че този понеделник сме направили график за механизирано почистване на пясъка след зимното опесъчаване във всички населени места. По график Чепинци ще се чисти в петък и събота. След това отново по график ще се мият улиците и тротоарите във всички населени места. С града вече приключваме. Но тук проблемът е друг. Комуникацията следва да е в нормален разговор, а не в социалните мрежи. Но изборът, кой кмет как ще работи е личен. Най – лесно е да се снимаш до готови неща, за които нямаш никакви заслуги. Защото да си го кажем направо – заслугите за да се случва нещо по отношение на инфраструктурата са на общински съвет, който дава разрешение за кандидатстване и на кмета на общината и администрацията, които изготвяме проектите, кандидатстваме, провеждаме процедури и вземаме решенията. по време на изпълнението. Кметовете по закон участват в много малка част от процеса. Но работата на всички избранници е преди всичко отговорност, комуникация с институциите, а не PR, популизъм и кичене с чужди лаври. Всеки кмет на населено място би искал да има на разположение хора в кметството, но заплатите на тези хора са от данъците на всички ни. А те не стигат да се плаща тока за уличното осветление, кметствата и разходите за поддръжка. Аз проблем с никой кмет на населено място нямам. И никога не съм ги делил.И така ще бъде занапред.

Господин Пехливанов, в понеделник имаше изнесено заседание на общински съвет Рудозем в село Елховец по въпроса за пътя Рудозем – Пловдивци. Можем ли да разчитаме, че това лято ремонтът на пътя ще приключи и какво се случва с водопровода за град Рудозем?

Това беше едно изнесено заседание на общински съвет, като целта беше да поканим народните представители, областен управител, представители на пътната агенция и Министерство на регионалното развитие и благоустройството за да потърсим всеобща подкрепа за решаване на този проблем. Чухме ангажимента, които поеха народните представители и областния управител и аз се надявам, че скоро време ще се намери механизъм да се продължи работата на този обект. По отношение на водопровода днес приключи срока за подаване на оферти и се надявам, че бързо ще приключим с тръжната процедура за да можем да предоставим копие от договор на Министерство на регионалното развитие и съответно да очакваме да бъде изпълнен ангажимента, който беше поет, а именно да бъде осигурено цялото финансиране. Така ще може този водопровод да бъде сменен и след това да продължи рехабилитацията на пътя. Въпрос на няколко дни или седмици е да стане ясно ще го бъде ли пътя или не.

За финал…..

Желая много здраве на всички, годината ще бъде много трудна заради галопиращата инфлация, малките доходи и хроничната липса на пари в общините, но заедно ще се справим!

Вирни се горе