Причината за аварията на яз. „Цанков камък“ вероятно е проектантски дефект, каза министър Росен Христов

Причината за аварията на яз. „Цанков камък“ вероятно е проектантски дефект, каза министър Росен Христов

Причината за аварията на яз. „Цанков камък“ може би е проектантски дефект, слабо място в сглобката, заяви пред журналисти в Девин служебният министър на енергетиката Росен Христов. Той посети днес ВЕЦ „Цанков камък“ след приключилия авариен ремонт на савак – съоръжението за аварийно спиране на водата. Операцията по отстраняването на дефекта и възстановяването на съоръжението е на практика безпрецедентна, уникално изпълнена под ръководството на екипа на ВЕЦ-а и с участието на професионални алпинисти, отбеляза министър Христов. Той коментира твърденията на ГЕРБ относно меморандума с "Gemcorp" и обясни, че в „подписването на този договор има много неизвестни и със сигурност много нарушения“, предаде БТА.

Според министър Росен Христов аварията на „Цанков камък“ е причинена от падане на табла с размери два на шест метра, която се е откъснала и през водопровода буквално е стигнала в близост до разклонението, където водата влиза в турбините. Той посочи, че ремонтът е неочакван, тъй като животът на аварийното съоръжение, което никога не е използвано, се очаква да бъде 25-30 г. Предположенията на Росен Христов са, че вследствие на слабо място се е скъсала сглобката и таблата с тегло 7.5 тона е паднала във водопровода. Таблата е била изтеглена, възстановена и обратно монтирана в съоръжението.

Такава авария не се е случвала никъде и стандартните методи за отстраняване с нарязване на таблата или с други деструктивни методи биха отнели повече от месец работа и няколкостотин хиляди лева ремонт, уточни енергийният министър. По думите му при ремонта на „Цанков камък“ само за няколко седмици с иновативен, изобретателен подход, който е изцяло дело на български инженери и енергетици, с пет пъти по-ниски разходи и в пъти по-кратки срокове, е отстранена аварията, възстановявайки работата на ВЕЦ-а. Според министър Христов вследствие на аварията няма пропуснати загуби, защото акумулираната вода в язовира сега ще бъде използвана за производството на електроенергия, когато е необходимо.

В отговор на журналистически въпрос по повод меморандума с "Gemcorp", който бе подписан от предишното правителство, министър Росен Христов заяви, че договорът е подписан без всякакво съгласуване, което обикновено се прави в такива процеси. Според него подобни меморандуми обикновено минават през съгласуване с министерства и впоследствие биват одобрявани от Министерския съвет. В този случай тази процедура напълно не е спазена, дори юристите на Министерството на енергетиката са научили за меморандума от медиите, заяви Росен Христов. Той припомни, че меморандумът е подписан от бившия министър на енергетиката Александър Николов в присъствието на Кирил Петков.

Според енергийния министър подписаният договор в момента все още е в сила, въпреки решението за неговото прекратяване, което бе прието впоследствие на кабинета „Петков“. Бившият министър на енергетиката е изпратил писмо с искане за двустранно прекратяване на меморандума, вместо да го прекрати едностранно, допълни Росен Христов. Той обясни, че при служебния кабинет вече е задействана процедурата за едностранно прекратяване. Не виждам смисъл каква е била причината за подписване на този меморандум, нито знаем как е избрана компанията, нито защо, коментира още министър Христов.

Вирни се горе