При изключителен интерес премина първата лекция на тема „РОДОПСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ“ в музей галерия „ПЕТЪР ПИРОНКОВ“

При изключителен интерес премина първата лекция на тема „РОДОПСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ“ в музей галерия  „ПЕТЪР ПИРОНКОВ“

Изкуствоведът Сузана Николова въведе посетителите в приказния свят на родопските майстори –зографи, Анастас Стайков и Владимир Рилски

При изключителен интерес премина първата лекция на тема „Родопските художници“ в Музей галерия „Петър Пиронков“, която се помещава в къщата –музей „Кирил Маджаров“ –кв.Устово. Изкуствоведът Сузана Николова въведе посетителите в приказния свят на родопските майстори –зографи, Анастас Стайков/1905г.-1988 г. / и Владимир Рилски/1905г. – 1969г./. Това са хора, посветили живота си на изкуството и за времето си са изключително успешни, защото са придобили академично образование. Нашата задача е да популяризираме родопските художници, посочи Николова. Увлекателно тя представи времето, в което са творили, техниките, които са използвали и най-важното –творчеството им е свързано с родопския бит и красота. Всичко това преплетено през житейския им път – трудности и успехи.

След края на лекцията, Сузана Николова благодари на Петър Пиронков, че съживява такива знакови места в Родопите и организира събития, посветени на известни наши майстори на четката. Тя благодари и на публиката без която събитието няма смисъл.

Популярният живописец Петър Пиронков допълни, че всяка последна събота от месеца ще бъдат представени лекции за всички художници от Родопите, които имат роля за развитието на изобразителното изкуство в региона. Предвиждат се и уроци по рисуване за деца.

Посетителите на първата лекция получиха подарък, каталози с произведения на известни творци.

Припомняме, че Музей галерия „Петър Пиронков“ беше открит официално на 16 септември т.г. Творецът Пиронков дари 40 уникални, монументални платна на Община Смолян. По идея на кмета Николай Мелемов, картините се експонираха в Къщата музей „Кирил Маджаров“, където се помещава галерията. Преди това къщата беше реставрирана от общината.

Целта ни беше да поставим основите на един художествен живот в реставрираната къща. Доказахме, че изкуството в Родопите може да е на световно ниво и публиката има нужда от това духовно съзерцание, което преживява като посещава изложбите“, коментира още Пиронков.

Работното време на музея е всяка събота и неделя от 9.00ч. до 18.00 часа.

muzei

Вирни се горе