Президентът Румен Радев в Неделино: Нашите традиции и обичаи са мост за разбирателство

Президентът Румен Радев в Неделино: Нашите традиции и обичаи са мост за разбирателство

Държавният глава участва в откриването на Националния фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие

С всяка изминала година Националният фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен в #Неделино затвърждава своя облик на достоен пазител на изконните ни творчески традиции. Обичта към българското наследство гради съкровищницата, от която ще черпят вдъхновение бъдещите поколения. С тези думи държавният глава Румен Радев откри в Неделино 22-ото издание на Националния фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие. Около 4000 индивидуални изпълнители и колективи от цялата страна, както и участници от Полша, Молдова, Република Северна Македония, Косово, Албания, Сърбия, Грузия, ще се представят във фестивалната програма до 3 септември.

Днес площадът на Неделино е огнището, около което се простира талантът на творци от различни краища, държави и поколения, а емблемата на фестивала – двугласът, обединява нашите сърца в хармония, заяви Румен Радев. Президентът допълни, че участниците носят огъня на родолюбието и българщината, а уникалният празник в Родопа планина за няколко дни ще очарова всички в благозвучието и пъстротата на народните песни, танци и багри. Румен Радев приветства чуждестранните гости на събитието и заяви: „Нека нашите традиции, обичаи, музика са мост за сътрудничество, мир и разбирателство.“

Фолклорната проява се организира от община Неделино. Целта на фестивала е да популяризира неделинския двуглас като уникална песенна проява в Родопите, както и да насърчи даровити деца да покажат таланта си. Държавният глава изрази признателност на организаторите, че съхраняват и развиват националното ни богатство.

В Неделино президентът Радев, придружаван от съпругата си Десислава Радева, беше посрещнат от кмета на общината Боян Кехайов.

Вирни се горе