Президентът налага вето върху Изборния кодекс

Президентът налага вето върху Изборния кодекс

Президентът Плевнелиев ще върне за ново обсъждане в парламента текстове от приетия Изборен кодекс. Подробните мотиви ще бъдат оповестени в най-кратък срок.

Приетият от Народното събрание Изборен кодекс въвежда правила, на които може да бъде дадена положителна оценка и които допринасят за подобряване на регламентацията на изборния процес, се казва в съобщение на пресслужбата на президента.

Въпреки безспорно положителните стъпки, Кодексът не постига устойчива регламентация, която да отразява обществените очаквания и декларирания от управляващите ангажимент в тази посока.

Някои от най-актуалните въпроси, които са в центъра на обществения дебат, са оставени без регулация.

По отношение на други, като възможността да се въведе дистанционно електронно гласуване, може да се отчете дори отстъпление от вече постигнатото – премахва се дори възможността то да се проведе експериментално.

Нерешени остават чувствителни въпроси като избирателните списъци, въвеждането на ефективна възможност гражданите да гласуват за личности.

А мотивът да се създаде професионална Централна избирателна комисия не кореспондира с липсата на задължителни изисквания за професионален опит.

По тези причини и поради изключителното значение на изборното законодателство за функционирането на институциите и за общественото доверие към тях, президентът ще наложи вето върху някои от текстовете на Кодекса.

Държавният глава счита, че това ще даде още една възможност на народните представители да подобрят регламентацията на изборния процес.

Подробните мотиви на президента ще бъдат оповестени в най-кратък срок, завършва прессъобщението.

По-рано комисията по правни въпроси в Народното събрание отхвърли предложението на президента за провеждане на национален референдум.

Вирни се горе