Президентът на среща с бизнеса в общината

Президентът на среща с бизнеса в общината

Президентът подкрепи създаването на регионален машиностроителен клъстер на Родопите

Президентът Росен Плевнелиев подкрепи идеята за създаване в област Смолян на регионален клъстер в областта на машиностроенето в началото на следващата година. Проектът е на общините в региона, на местния бизнес, съвместно с образователни институции и беше обсъден по време на работна среща на държавния глава с представителите на местните власти и бизнеса от региона. На срещата бяха дискутирани актуални проблеми и предстоящи проекти за развитие на региона. Форумът беше откри от кмета на Смолян Николай Мелемов, който е домакин на проявата. „Трябва да помогнем още много добри идеи и високотехнологични производства да намерят място в Родопите“, заяви държавният глава. Според президента, новият регионален клъстер може да стане част от националната иновационна екосистема „София тех парк“ и да използва капацитета му за подготовка на проекти и разработване на идеи. Съвместно с техническите учебни заведения ще могат да се изпълняват проекти за обучение на кадри за нуждите на бизнеса. Целта е клъстерът да спомогне за развитие на региона и за това младите хора да започнат да се връщат обратно по родните си места, поясни държавният глава. Пред президента Росен Плевнелиев представители на местния бизнес изразиха притеснение от обезлюдяването на региона и недостига на квалифицирани кадри.

На срещата беше обсъден и проектът за разширяване с трета лента на основния път Асеновград-Смолян. Според държавния глава, разширяването на пътя ще осигури бърза връзка към Пловдив, ще спомогне за предотвратяване на задръстванията и за намаляване на броя на пътните транспортни произшествия. Ще бъде подпомогнато и развитието на туризма. Президентът допълни, че няма пречки инвестиционното проучване да прерасне в работен проект, а изграждането му да започне до 2017 година.

С президента Росен Плевнелиев представителите на местните власти обсъдиха също така газификацията на общините в региона, както и развитието на балнеоложкия туризъм.

Вирни се горе