През октомври 2022 г. РИМ „Стою Шишков“ ще празнува 70-годишнина

През октомври 2022 г. РИМ „Стою Шишков“ ще празнува 70-годишнина

Посещаемостта на РИМ „Стою Шишков“ в Смолян се увеличава, а с нея и приходите в културната институция. Според директорът Валентина Василева, по време на пандемията посещаемостта е спаднала до 40 %. „По време на пандемията музеят беше затварян за посетители четири пъти. Много сме щастливи, че сега успяваме да компенсираме и да възвърнем посещаемостта от преди две години“, добави Василева.

През месец октомври, когато ще честваме 110 години от Балканската война и Освобождението на Родопите от османско владичество, смолянският музей ще празнува своята 70-годишнина. „РИМ „Стою Шишков“ навършва 70 години от реалното отваряне на музейна институция в наши град. През 1935 г. Стою Шишков прави дарение за сформиране на музей в родното му Устово, което ние броим за начало на музейното дело в Средните Родопи. През 1937 г. се утвърждава и Правилник на музейната институция, но музей реално не отваря врати. Предполага се, че това дарение на Стою Шишков е потънало в строителството на читалището в Устово, защото е било планирано музея да бъде на трети етаж. Парите очевидно са стигнали само за два етажа на читалищната сграда. Така или иначе музей не отваря врати през 1935 или през 1937 година. Това се случва през 1952 година в Пангаловата къща с началото на Родопският народен музей. Навършват се 70 години от това начало, което ще отбележим през октомври със специална програма“, каза директорът Валентина Василева.

РИМ „Стою Шишков е една институция, която се занимава с историята. „Нека от историята да търсим полезното, което да ни помогне в днешните тежки и кризисни времена. Музеят е място, в която можеш да се почувстваш горд и щастлив от това, че си българин, че си наследник на велики цивилизации и култури. Всеки човек можа да направи нещо малко, да даде нещо от себе си. Не непременно нещо велико, а да предадеш на детето си, да го научиш, да разкажеш, какво е било, за да не се срамим, както казва Паисий“, каза в заключение Василева.

Вирни се горе